Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parlamento Kadın Grubu, çocuk istismarıyla ilgili oluşturulan komisyon süreci hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada, Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İHL Mezunları ve Mensupları Derneği yurtlarında kalan çocuklara yönelik cinsel istismarın araştırılması için 22 Mart tarihinde Meclis Araştırması teklifi verildiği hatırlatıldı.

Araştırma önergesinin muhalefetteki partilerin desteğine rağmen AKP’nin oylarıyla reddedildiğini belirten HDP, MHP’nin aynı konu üzerine verdiği başka bir araştırma önergesinin Meclis çoğunluğunun oylarını almasına rağmen, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın tarafından önergenin reddedildiğinin tutanaklara geçtiği belirtildi.

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Çocuk istismarının araştırılması için partimizin ve MHP’nin önergelerine yekten karşı çıkan AKP, önergelerin reddedilmesinden saatler sonra kamuoyunun yarattığı yoğun baskı üzerine komisyonun kurulmasını kabul etmek durumunda kalmıştır.

“Meclis’teki dört parti, 23 Mart tarihli Danışma Kurulu toplantısında partilerin önergelerinin birleştirilerek başta cinsel istismar olmak üzere, çocuklara yönelik her türlü istismar olaylarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için ortak bir komisyon kurulmasında uzlaşmışlardır. CHP ve AKP de 23 Mart tarihinde konuyla ilgili birer önerge vermiş, dört önergenin de okunmasının ardından komisyon kurulmuştur.

“AKP’nin vermiş olduğu önergede, çocuklarla ilgili hukuki düzenlemeler yapıldığı, iyileştirme ve reformlar gerçekleştirildiği iddia edilmekte, son olay ve Ensar Vakfı’ndan ise hiç söz edilmemektedir.

‘İstismarı önlemek devletin yükümlülüğüdür’

“Çocukların cinsel ve her türlü istismarını önlemek, devletin yükümlülüğüdür. Bu yükümlülüğün yerine getirilebilmesi için düzenli olarak çocuğa yönelik hizmetlerin izlenmesi, bunun için veri toplanması ve analiz edilmesi gerekmektedir.

“Çocukları izleyen, çocukların kolaylıkla ulaşabileceği başvuru mekanizmaları oluşturmayan, çocuklarla çalışan kurumların personelini bir standarda tabi tutmayan, bu kurumları ruhsatlandırırken çocuk istismarına karşı önlemler almayan hükümetin bu istismardan sorumlu olduğunu bir kez daha söylemek isteriz."

Kamuoyuna teşekkür

“Çocuk istismarına karşı böylesi güçlü bir tepki verilmeseydi bu komisyonun kurulmayacağını, AKP’nin, yakın ilişki içinde olduğu söz konusu vakıfların itibarını korumak adına sorumlu kurumları da içine alan bir soruşturma yürütmeyeceğini biliyoruz. Bu sebeple, çocuklar için ayağa kalkan kamuoyuna duyarlılıkları için HDP Kadın Grubu adına tekrar teşekkür ediyor ve her zaman sürecin takipçisi olmaya çağırıyoruz.”

Kaynak: Birgun.net