Birleşik Haziran Hareketi, bugün TBMM Genel Kurulu'nda milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili Anayasa'nın 83. maddesinin geçici olarak askıya alınmasını öneren teklife ilişkin oylama hakkında bir açıklama yaptı. HAZİRAN'ın açıklamasında "Meclis'teki tüm milletvekillerini memleket için sorumluluk almaya, Meclis’i feshedecek ve Başkanlık Sistemi’ne geçiş için atılan bu adımı reddetmeye çağırıyoruz" denildi.

Açıklamanın tamamında şu ifadelere yer verildi:

"Meclise çağrı: Saray'ın diktatörlük planına hayır deyin!

AKP iktidarının dokunulmazlıkları kaldırma hamlesi sadece belli partiler veya kişiler ile sınırlı olmayan siyasi operasyonun bir uğrağıdır.


Erdoğan, Meclisi devre dışı bırakarak oluşacak yönetim krizini Başkanlık Sistemi’ne geçişin manivelası haline getirmeye çalışacaktır. Yargının tümüyle iktidarın denetiminde olduğu bir dönemde atılan bu adımın başarıya ulaşması Meclis’in de tümüyle Saray vesayeti altına alınması anlamına gelecek, Saray’ı güçlenderiecek ve yeni entrikalara yol açacaktır.

Bu yasaya evet diyerek, Başkanlık Sistemi’ne hayır demek mümkün değildir. Parlamenter sistemi savunduğunu ifade eden CHP Yönetiminin bu öneriye evet diyeceğini açıklalamasını anlamak mümkün değildir.

Bu adımla CHP ve HDP’nin de siyaset alanları daralacak, yaşanan etnik temelli karşıtlığı ve kopuşu da güçlendirecek bir zemin yaratılacaktır.

Meclis'teki tüm milletvekillerini bu teklife hayır demeye, memleket için sorumluluk almaya, Meclis’i feshedecek ve Başkanlık Sistemi’ne geçiş için atılan bu adımı reddetmeye çağırıyoruz."

Kaynak: Birgun.net