Haziran, Türkiye edebiyatının ve sosyalist hareketin çınarlarından yazar Vedat Türkali’nin ölümünün ardından yaptığı açıklamada, “Hayatı boyunca zulme karşı mazlumun yanında durmuş bir devrimciyi, kavgamızın şehrinin şairini, Vedat Türkali’yi kaybettik” vurgusu yaptı.

Birleşik Haziran Hareketi, Türkiye edebiyatının usta isimlerinden sosyalist yazar Vedat Türkali’nin ölümünün ardından yaptığı açıklamada, “Nazım’ın gömleğini onurla taşıdı, mücadeleden geri durmadı” dedi. Haziran açıklamasında, Türkali’nin dizelerine ithafen “Rahat uyu Vedat amca, haramilerin saltanatını yıkacağız” denildi.

Haziran’ın açıklamasının tamamı şöyle:

“Türk sinemasına ve edebiyatına unutulmaz yapıtlar kazandırmış büyük bir sanatçıyı, hayatı boyunca zulme karşı mazlumun yanında durmuş bir devrimciyi, kavgamızın şehrinin şairini, Vedat Türkali’yi kaybettik.

Türkali, “polisin kırbacına, celladın ipine, spikerin çenesine ve baskı makinesinin yalanlarına” karşı hep hayatı, umudu savundu. O güzel günlerin geleceğine olan inancı tamdı. Sansaryan Han’ın tabutluklarında “kanlı, paramparça ayakların iniltisi”ni “uğul uğul gelen kurtuluşun sesi” ile buluşturdu. “Bekle Bizi İstanbul” şiiriyle direniş tarihimizin hafızasına kazındı.

Kendi ifadesiyle “Nazım’ın gömleğini onurla taşıdı”, mücadeleden geri durmadı; devrim için gerekli olduğuna inandığı şeyleri “dürüstlükle, dosdoğru” ifade etti, yazdı.

Türkali’nin “hürriyet kavgası”, Nazım’ın gömleği, tamamlanmayı bekleyen düşleri ve özgür bir gelecek ısrarıyla yoğurduğu sözü şimdi bizlere emanet.

Rahat uyu Vedat Amca.

Yarınlarda, “salkım salkım tan yelleri estiğinde”, “mavi patikaları yırtan gemilerimizle” orada olacağız.

Omuz omuza! Hep birlikte!”

Kaynak: Birgun.net