HAZİRAN üyesi hukukçular, dün yaşanan polis saldırısı ve sonrasında yaşananlara dair bir açıklama yayınladı.Açıklamada polisin keyfi tutumlarda bulunduğu ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın izinsiz bir şekilde soruşturma yürüttüğü belirtilirken 26 Eylül Pazartesi günü Çağlayan Adliyesi'nde destek çağrısında bulundu.

HAZİRAN Hukukçıları'nın yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

Gözaltılar derhal serbest bırakılsın

24 Eylül Cumartesi günü Kadıköy'de Haziran Hareketi'nin bildiri dağıtımı sırasında parti başkanları, il başkanları ve bir çok aktivist polis saldırısı işe darp edilerek işkence ve kötü muameleyle göz altına alınmış, akıbetlerinden saatlerce bilgi verilmemiş, avukatlarla görüşmeleri saatlerce engellenmiş, göz altındaki kadınların muayene için götürüldüğü hastane avukatlarından gizlenmiştir.

Olay Kadıköy'de gerçekleşmiş olmasına karşın soruşturma hukuka aykırı şekilde İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı yerine yetkisiz İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmektedir.

Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı tarafından avukatların görüşme talepleri iş yoğunluğu vb. sebepler gerekçe gösterilerek reddedilmiştir. Ayrıca aynı savcı tarafından 'talebinizi yazılı olarak güvenlik elemanı aracılığı ile gönderin' denmiştir. Yakalama ve gözaltı işlemine itiraz dilekçesi işleme konulmamış ve olumlu ya da olumsuz bir cevap verilmemiştir.

Olayın üzerinden 24 saate yakın süre geçmesine rağmen emniyet ifadeleri yeni alınmaya başlamıştır. İşte bu durum dönemi özetleyen hukuk anlayışını açıkça gözler önüne sermektedir.

Anayasal bir kurum olan Laikliğin yeniden üretilerek savunulması anlamına gelen bu eylemsellik en açık şekilde hukuk sisteminin çöktüğünü, yargının en önemli ayağı olan savunmanın devre dışına çıkarıldığının ve uluslararası sözleşmelerle bağlı olduğumuz hukukun evrensel ilkelerinin temel insan hak ve özgürlüklerinin OHAL de bile sınırlanamayacağı gerçeğine karşın keyfi olarak tümünün ihlal edilmesi yok sayılması ve saldırıya maruz kalması faşizmdir ve asla kabul edilemez.

26 Eylül Pazartesi sabahı gözaltındaki Haziran Hareketi üyelerinin savcılık ifadeleri için Çağlayan Adliyesinde olacağımızı ilan ediyor, başta meslektaşlarımız olmak üzere duyarlı ve ilerici tüm kamuoyunu Laikliğe ve arkadaşlarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz.

HAZİRAN HUKUKÇULARI"

Kaynak: Birgun.net