SERBAY MANSUROĞLU / [email protected]

Birleşik Haziran Hareketi Eğitim Meclisi temsilcileri dün İstanbul Cağaloğlu’nda biraraya geldi. Haziran Hareketi’nin gündeminde bugün açılacak olan okullar vardı. Haziran Eğitim Meclisi’nden Yasemin Şenkal, okulların dinselleştirildiğini, parasız ve kamusal eğitimin bir hak olmaktan çıkarıldığını belirtti, mücadele çağrısı yaptı.

Yasemin Şenkal şu ifadeleri kullandı: AKP iktidarı sadece kamuya ait değerleri çalmıyor, sadece parklarımızı, ormanlarımızı ve derelerimizi tarumar etmiyor, eğitim alanındaki gerici uygulamalarıyla çocuklarımızın geleceğini çalmaya ve bu toplumun aydınlanmacı birikimini darmadağın etmeye çalışıyor. Çocukların geleceğinden endişe duyan veliler, güvencesiz iş koşullarında çalışmaya zorlanan öğretmenler, ezilen, dışlanan, yok sayılan tüm dil, inanç ve kimlik sahipleri. Çağrımız yarını birlikte kuracağımız tüm halkımızadır, tüm aydınlanmacı, devrimci, demokrat, laik insanlaradır.

Haziran Eğitim Meclisi, eğitimde dönüşümü şu tespitlerle açıkladı:

* Çok sayıda eğitim kurumu, bilimin öğretildiği mekanlar olmaktan çıkarılarak ibadathanelere dönüştürüldü.

* Eğitim AKP’nin yeni bir rejim inşa etmek için kullandığı araç oldu.

* Eğitimde yeni düzenlemeler yapıldı. Dindar ve kindar nesil hedefi hayata geçirildi.

* Parası olanlar özel okullara yönlendirilirilirken yoksul çocukları imam hatiplere mahkum edildi.

* Biat etmeyip hak arayan öğretmenler kovuşturmaya uğradı, tehdit edildi, açığa alındı, itibarsızlaştırıldı.

* Taşeron çalıştırma tehdit olarak kullanıldı, kullanılıyor.

* TEOG, LYS, YGS, ALES gibi sınavlarla öğrenciler bunaltıldı. Çocuk intiharları arttı.

* Değerler Eğitimi altında bir inanç grubunun değerleri dayatıldı, dayatılıyor.

* 4+4+4 sonrası çok sayıda kız çocuğunun eğitim almasının önü kapatıldı.

***

Haziran’ın çağrısı

1- Gelin omuz verin. Zorunlu din derslerinin kaldırılması ve imam hatipleştirmeye son verilmesi talebini birlikte dinlendirelim.

2- Çocuklarımızı Ortaçağ karanlığına teslim etmemek için gelin birlikte yürüyelim.

3- Kamusal, eşit, ücretsiz, ve anadilinde eğitim anlayışından hareketle laik ve bilimsel eğitim mücadelesini birlikte yükseltelim.

4- Laik ve bilimsel eğitim mücadelesi aynı zamanda demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesidir. Gelin bunun için birlikte ayağa kalkalım.

5- Gelin! Omuz verin! Haziran ülkesini birlikte kuralım.

***

Tatil bitiyor, Bölge’de yine okul yok

Yarıyıl tatilinin ardından 2015-2016 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi 18 milyon öğrenci ile 1 milyon öğretmen için bugün başlıyor. İkinci dönem ortaokul 8’inci sınıf öğrencileri için liselere giriş sınavı, lise son sınıf öğrencileri için de üniversite sınavı maratonu ile geçecek.

Ancak sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Güneydoğu’da çatışmaların şehir merkezlerine taşınması nedeniyle eğitim öğretim yılının birinci dönemini okul yüzü görmeden kapatan on binlerce öğrenci, ikinci dönemde de okula gidemeyecek. Sokağa çıkma yasağı ve operasyonların yaşandığı Güneydoğu’da eğitim adeta felç oldu. Diyarbakır’ın Sur, Mardin’in Nusaybin ve Dargeçit, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerinde eylül ayından beri yaşanan çatışmalar nedeniyle 114 bin öğrenci okula gidemedi. Eğitim yılının birinci döneminin kapandığı 22 Ocak’ta, Cizre’de 104 okulda öğrenim gören 41.127 öğrenci, Silopi’de 68 okulda öğrenim gören 39.128 öğrenci, Sur ve Nusaybin’de 10’ar bin öğrenci karne alamadı.

Bugün ise sadece Silopi’de, geçen dönem okula gidemeyen 15 bine yakın öğrencinin okula başlaması bekleniyor.

Kaynak: Birgun.net