20 yıl önce Almanya'dan gelip Türkiye'ye yerleşen turist rehberi Hüzün Esen, kentte gördüğü sahipsiz hayvanlardan çok etkilendi. Yıllarca evinde köpek besleyen Hüzün Esen, sokakta gördüğü hayvanların dramına kayıtsız kalmayarak durumu Almanya'daki bir arkadaşıyla paylaştı. İki arkadaş, Almanya'da hayvanlar yararına bir dernek kurup sosyal medya üzerinden de örgütlendi. Hüzün Esen, yıllardır yaptığı birikimle Antalya'da aldığı evi sattı ve dernekten gelen parayı da ekleyerek Aksu'da 10 dönümlük arsa satın aldı.



8 AT SATIN ALDI

Arsa üzerine 3 hayvan barınağı yapan Hüzün Esen, yıllarca sokakta gördüğü sakat, hasta kedi, köpek, at ve eşekleri alarak barınakta bakımlarını üstlendi. Hüzün Esen, geçen aylarda Yeşildere Mahallesi'ne giderek burada sahiplerinden kötü muamele gören 8 atı satın alarak barınağa yerleştirdi. Hüzün Esen, ömrünü hayvanlara adarken, evlenmeye de zaman bulamadığını söyledi. Aksu Belediyesi ile temas halinde olduğunu belirten Hüzün Esen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Belediyede çalışanlar iyi niyetli. Ancak imkanları kısıtlı. Birkaç metrekarelik alanda hayvanlara bakmaya çalışıyorlar. Bugünlerde daha geniş bir yere tanışacaklarını öğrendim. Umarım bu gerçekleşir. Ayrıca, belediye sadece kısırlaştırma işlemi yapıyor. Kısırlaştırmada tüm yumurtaların çıkarılması gerekiyor. Bir yumurta dahi içeride kalsa hayvan hamile kalmaz ama regl olabiliyor. Ayrıca, hayvan yaşlandıkça rahim kanseri olma riski de artıyor. Bunun için de hayvanlara karma aşı yapılması şart. Belediye küpeyi takarken karma aşısını da yapmalı. Karma aşı köpekleri hastalıklardan kurtarıyor."

KARNE ÇIKARIP, ÇİP TAKIYOR

Hayvan barınağında her köpeğin karnesi olduğuna dikkat çeken Hüzün Esen, “Hayvanlara karma aşı, kuduz aşısı, kısırlaştırma işlemi yapıyorum. Ayrıca çip takıp, pasaport da çıkartıyorum. Tabi maddi olarak hepsine yetişemiyorum. Özellikle mama almakta zorlanıyorum" diye konuştu. Bugüne kadar hayvan sahibi olmak isteyen çok sayıda kişiye hiç ücret almadan hayvan verdiğini de sözlerine ekleyen Hüzün Esen, “Hayvanı alacak kişinin yeri var mı, hangi şartlarda bakacak, tüm bunları gözlerimle görmediğim sürece hayvanı vermiyorum. En çok üzüldüğüm hasta ve sakat hayvanlar. Onların bakımı da zor ama son nefesime kadar bakacağım."

Hüzün Esen, hayvan barınağı dışında ayrıca Aksu'daki bir orman alanında da onlarca hayvanın bakımını üstlendi. Orman içerisindeki yıkık bir evi hayvanlara yuva yapan Hüzün Esen, her gün mama götürüyor. Hüzün Esen, insanların pet shop'lardan hayvan satın almasına da anlam veremediğini belirterek, bunların diğer hayvanlardan hiçbir farkı bulunmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Birgun.net