Paul Feig’in yönetmenliğini üstlendiği Ghostbusters (Hayalet Avcıları), Feig ve Katie Dippold tarafından Ivan Retiman’ın 1984 filmi temel alınarak yazıldı. Bir reboot/remake (yeniden başlama/çekim) olarak çekilen filmin konusu aynı. New York’u hayaletler basar ve Hayalet Avcıları da bu hayaletlere tekmeyi basar.

Klasikleri öldürmeyin
Ghostbusters özellikle benim jenerasyon tarafından klasik olarak görülen bir film ve sırf bu sebeple bile biraz daha özeni hak ediyordu. Bana kalırsa en doğru seçenek, 1984 filmindeki avcılardan Aykroyd, Murray ve Hudson’ın filmde akıl hocası olarak kullanılarak, yeni hayalet avcıları ekibinin olduğu, bir devam filmi olması olurdu. Böylece bu kadar değişikliğe, kurcalamaya gerek kalmayacak, senaryodaki saçmalıklardan sıyrılıp, daha zeki bir senaryo ortaya çıkabilecekti. Elbette ki bunu düşünmüşlerdir ama neden bu fikre sırtlarını döndüklerini anlamak gene de zor. Bu izlediğimiz ne ilk ne de son reboot/remake olacak sonbahardan itibaren bunlardan adım atacak yer kalmayacak.

Karakterlerin komedi oranı
Çocukluğumuz önemli filmlerinden olan 1984 yapımı Ghostbusters filmini hiç izlememişçesine bu yeni filmi değerlendirsem bile 2016 versiyonunu pek çok açıdan yavan ve zorlama buluyorum. Karışık tür komedi filmlerde en önemli unsur senaryo dilinin sivriliği ve başrollerin arasındaki kimya uyumudur. Senaryo ne yazık ki bu açıdan yeterli gözükmüyor. Oyuncuların aralarındaki uyum ortalama, karakter bazlı sivrilme olanakları ise orantısız. Yönetmen Saturday Night Live’ın eski oyuncularından Kate McKinnon’u ekibe alarak doğru bir tercih yapmış. Kendisinin ismini bundan sonra sıklıkla duyacağımıza inanıyorum. Filmdeki avcılar arasında en başarılı ve yoğun komedi performansı kendisine ait. Tabi bu biraz da senaryodan kaynaklanıyor. Yönetmenin The Heat ve Spy filmlerinde beraber çalıştığı ve bence komedinin yeni kraliçesi olan Melissa McCharty ise bu filmde daha etkisiz. Buna açıkçası anlam vermiyorum. Melissa McCharty’nin yeni yıldız McKinnon’dan rol çalmadan kendi komedisini konuşturabilmesi sağlanabilirdi.

Erkek sekreter
Seksi ve aptal kadın sekreter tiplemesi tersine çevrilerek seksi ve aptal erkek sekreter kullanılması çok hoşuma gitti. Chris Hemsworth (Thor) gibi yoğun kas deposu ve erkeklik simgesi olarak filmlerde dolanan birisinin bu derece tersten kullanılması ile filmin en komik sahneleri ortaya çıkmış. Bu eminim ki yönetmen Paul Feig’in bir dokunuşu. Hatırlarsanız yönetmen, aksiyon filmlerinin yenilmez ve zeki kahramanı Jason Statham’ı The Heat filminde, bu tarz bir yöntemle şapşal bir ajan olarak resmetmişti. Kısacası yönetmenin bu buluşunun her seferinde işe yaradığını söyleyebilirim.

Abartılı hassasiyetler
Orijinalinde erkek olan hayalet avcıları bu tekrar çekimde neden kadın olarak değiştirildi? Abartılı cinsiyetçi, ırkçı hassasiyetlerin Hollywood’u ele geçirmesinden kaynaklı olabilir veya art niyetsiz feminist duygularla da olabilir. Hollywood’un günümüz dünyasındaki kutuplaşmalardan, öfke nöbetlerinden, sosyal medya saldırılarından sıyrılabilmek yani seyircileri kızdırmamak için cinsiyet, ırk, din gibi temel konularda gösterdiği aşırı hassasiyet artık senaryolara dolayısıyla sinemaya gittikçe daha fazla yansıyor. Ve bu durum rahat hareket alanını kısıtladığından sonuçlar olumsuz olarak geri dönüyor. En son Tarzan filminde bahsetmiştim, orada da siyahi hassasiyeti göstermek adına komik duruma düşülmüştü. Dediğim gibi avcıların tümünü kadın yapmaları nedendir bilmiyorum ama bu işe feministlerin bile güldüğünü söyleyebilirim. Kaldı ki bu da yetmiyor avcılardan siyahi olan karakterin getto tipli resmedildiğine bile alınanlar var. Yani bu işin sonu yok. Ben bu dört kahramanın kadın olmasından memnunum ama bu feminist bir okuma dolayısıyla değil sadece alışıla gelmişliğin tersten okunması hoşuma gittiği için.

Aksiyonu azaltın
Bu karışık tür komedi filmlerdeki aksiyon sahnelerini ne kadar güzel çekerseniz çekin yetişkin seyircinin omuz silkmesi en fazla 40 saniye sürecektir. O yüzden bu tür filmlerde az aksiyon sahnesi bol komedi sahnesi en temel mesele. Peki film komik mi? Bence ortalama komedi filmi kadar komik. Kısacası Ghostbusters sıradan bir yaz filmi.

Kaynak: Birgun.net