Yusuf Cem Durakcan

İçme suyu elde etmenin birçok yöntemi vardır. Bu yöntemlerden birisi de havadan su elde etme yöntemidir. Harward University’den bilim insanlarının geliştirdikleri yeni bir malzeme sayesinde, önceki yöntemlere kıyasla havadan çok daha kolay bir şekilde içme suyu elde etmek mümkün olabilir.

Bilim insanları doğadaki değişik türlerin çeşitli su toplama davranışlarından ilham alarak, atmosferden su toplamada ve su taşımada kullanılabilecek yeni bir kompozit malzeme geliştirdiler. Araştırmacılar üç bitki ve hayvan türünden elde ettikleri elementleri kombine ederek, yoğunlaşma ile havadan su toplamada kullanılabilecek bu malzemenin üretildiğini duyurdular.
Halihazırda hidrofilik malzeme ve hidrofobik çevre ile havadan su toplanabileceği biliniyordu. Fakat araştırmacılar, doğadaki canlılarda gözlemlenen çıkıntıların (diken gibi) konveks yapılarının bu sürecin verimini arttıracağını farkettiler. Araştırmacılara göre, bu malzemenin yanı sıra kaktüs dikenlerinin yapısından da faydalanarak daha verimli şekilde su elde edilebilir.
Geliştirilen bu malzeme ve teknik suya ulaşımın zor olduğu bölgelerde kullanılabilecek olmasının yanında sanayideki yoğunlaşma süreçlerini de daha verimli hale getirebilir.


Kaynak: Birgun.net