BURCU CANSU / [email protected]
​@burcu_cansu

Ağır cezaevi koşullarında göz göre göre ölüme terk edilen hasta tutuklulardan biri de Cihat Özdemir. Acilen tedavi edilmesi gereken birçok rahatsızlığı bulunan Özdemir, ailesi aracılığıyla BirGün’e gönderdiği mektubunda, revir doktorunun hücrede kalmasına kanaat getirdiği için sağlık durumunun kötüye gittiğini bildirdi. Özdemir mektubunda, “Muayene olmadığım halde hücreye götürülüşüm ve getirilişimde rapor veren de gerçekleri çarpıtarak hakkımda disiplin soruşturması açtırıp 18 gün hücre hapsi verdiren de aynı doktordur. Sağlığımızı kime emanet edeceğimizi ya da muayene sonrası verilen ilaçların ne kadar güvenilir olduğunu haliyle bilmiyoruz” diyerek kaygılarını ifade etti.

16 yıldır Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nde tutulan hasta tutsak Özdemir, rahatsızlıkları nedeniyle hasta tutuklular listesinde bulunduğunu belirterek hastalıklarına ilişkin şu bilgiyi verdi: “ Biyopsi yapılmadığı halde böbreğimde iyi huylu olduğu söylenen tümör, kronik otit, kronik vetöz yetmezliği, midede 3 cm’lik bası… Endoskopik Ultrasonografi (EUS) ile yapılan muayenede pankreas ve splenik arter basısı gözlenmiş yeniden EUS yapılarak, pankreas enzim salgılanmadığından düzenli ve kalpte çarpıntı olduğundan ilaç kullanıyorum.”

Yasalara aykırı hücre

Hastalıkları nedeniyle sık sık hastaneye gittiğini, sevk sırasında ring kamerasını kapattığı için hakkında disiplin soruşturması başlatıldığını ifade eden Özdemir, mektubunda şunları anlattı:

“Yasalar hücre hapsi verileceği zaman hemen öncesinde tam teşekküllü hastanede muayene edilerek doktor raporunu zorunlu kılmasına rağmen yasalar hiçe sayılarak hücre hapsi uygulamasına onay verildi. 12 Mayıs’ta 5 günlük hücre hapsi için revire çıkardıklarında muayeneyi kabul etmedim. Buna rağmen revir doktoru sağlık dosyamı inceleyerek hücrede kalabileceğime kanaat getiren rapor yazmış.

Hücre için götürüldüğüm yerin tuvaleti tıkalıydı. Havalandırmaya bırakılmış ve çöp kötü kokuyordu. Hücreye götürüldüğüm gün kulak akıntım nedeniyle ilaç almaya başladım. Ancak geçmedi, kulağım şişti. 5 günlük hücre hapsim dönüşünde yüzümün sol tarafı, gözüm ve kulağım şişti. Hafta sonuna denk geldiğinden hapishanede doktor da yoktu. Hafta başı sağlıkçı çağırmamıza rağmen gelmedi. 25 Mayıs’ta revire anca çıkabildim. Üstün körü muayene eden revir doktoru ‘enfeksiyon kapmışsın’ diyerek hastaneye sevk etmeyip ilaç yazdı.

Muayene olmadığım halde hücreye götürülüşüm ve getirilişimde rapor veren ve gerçekleri çarpıtarak hakkımda disiplin soruşturması açtırıp 18 gün hücre hapsi verdirten aynı doktordur. Sağlığımızı kime emanet edeceğimizi ya da muayene sonrası verilen ilaçların ne kadar güvenilir olduğunu haliyle bilmiyoruz.”

Kaynak: Birgun.net