UNESCO’nun 10 kriterinden 9’unu yerine getiren ve 12 bin yıllık tarihe sahip olan Hasankeyf’in tarihi dokusundan kopartılıp taşınması kararı Meclis'ten geçirildi.
Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı ve HES projesine karşı yıllardır mücadele edilirken, bölgedeki tarihi eserlerin taşınması ve halkın zorla tahliyesi çabalarının ardından geçen günlerde AKP, ilçenin taşınmasına ilişkin hazırlanan maddeyi torba yasaya ekleyerek komisyona getirdi.

Önceki gün meclis gündemine getirilen Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı ve HES Projesi göl alanında kalacak olan Batman’ın Hasankeyf ilçesi belirlenen alana taşınacak. Ayrıca, Hasankeyf ilçe merkezinin yeni yerleşim yerine nakline kadar geçecek süre içinde, ilçenin hukuki varlığını mevcut yerleşim yerinde sürdürmesi hüküm altına alınacak.

‘İNSANLIK SUÇU'
Genel Kurul’da yaptığı konuşmada duruma tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, “Hasankeyf’i birinci derece sit alanı yapan en önemli özellik bir bütün içerisinde mağaralar, kalenin tarihi dokusu, ibadethaneler ve burada yaşayan atalarımızın mezarları ve kazı çalışmaları daha bitmemiş, gün ışığına çıkmayı bekleyen binlerce tarihi eserin burada yer almasıdır” dedi.
60 yıl ömürlü barajın 12 bin yıllık Hasankeyf’e tercih edilmemesi gerektiğini belirten Yedekci, “Hasankeyf’in sular altında bırakılması insanlık suçudur” şeklinde konuştu.

‘ANAYASA'YA AYKIRI'
HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan ise Ilısu Barajı’nın yapımının anayasaya aykırı olduğunu belirterek, “60 yıllık sürede elde ettiğimiz gelirden daha büyük bir para harcayıp bu sefer diyeceğiz ki ‘Şu suların altında bir tarihi antik kent vardı, gelin onu çıkaralım’ diyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net