İstanbul’daki kültür sanat etkinliklerinin önemli merkezlerinden Harbiye Açık Hava Tiyatrosu’nun yıkılıp yeniden inşa edileceği açıklandı.

Hürriyet yazarı Cengiz Semercioğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen’in 4 bin 500 kişilik olan tiyatronun yıkılarak, yerine 7 bin kişilik yeni bir açık hava tiyatrosunun inşa edileceğini söylediğini yazdı. Şen, tiyatronun yıkılma tarihininse bu yaz sonu olduğunu söyledi.

Semercioğlu, yazısında Şen’in kendisine verdiği bilgileri şöyle anlattı: “Habire yazıp duruyorum ya Açık Hava’da bu yıl son konserler yapılacak, sonra üstü kapanacak diye… Önceki akşam işin aslını öğrendim ve çok şaşırdım… Yenileme falan değil, ‘üstü kapanacak’ denilen şey tam anlamıyla bir yıkım çalışması olacakmış… Şu an 4 bin 500 kişilik olan Açıkhava tamamen yıkılıp yerine 7 bin kişilik yeni bir salon yapılacakmış… Bu bilgiyi önceki akşam Çırağan’da sohbet yemeği yediğimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen’den öğrendim… İnanamadığım için defalarca sordum, ‘Tamamen yıkılacak mı’ diye… ‘Evet’ dedi, Şen… Yıkılıp yerine modern bir Açık Hava Tiyatrosu yapılacakmış…”

Semercioğlu’nun Şen’den öğrendiği bilgilere göre, yenileme çalışması kapsamında açık hava tiyatrosunun alanı geçen ay yıkılan Cahide’ye doğru genişleyecek, sahnesi sağa doğru kaydırılıp büyütülecek. Sendika.org'un haberine göre, böylece seyirci kapasitesi de 7 bine çıkarılacak, açılır kapanır bir tavanın da eklenmesiyle tiyatronun yaz-kış hizmet vermesi sağlanacak.

"PROJE HAZIR"

Semercioğlu, Şen'in İBB Kültür Daire Başkanı’nın “Proje hazır, nasıl bir salon olacağı da belli ancak şu anda fotoğrafları paylaşmam doğru olmaz” dediğini aktardı.

Harbiye’nin yenilenme sürecine dair detayları da paylaşan Semercioğlu, “İstanbul’un 2020 Olimpiyatları’na aday olduğu dönemde, 2012 yılında teftiş için gelen Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerine halter müsabakalarının yapılabileceği mekanlar da gösteriliyor… Olimpiyat komitesinin denetçileri Açık Hava’yı çok beğeniyorlar, ‘Ancak buranın kapalı bir salona dönüşmesi lazım’ diyorlar… Olimpiyatı alacağız sevdasıyla apar topar izinler alınıyor, sadece üzerinin kapatılması değil, Açık Hava için yıkım izni de o dönem çıkıyor…” diye yazdı.

O dönem olimpiyatlar için Madrid ve Tokyo’yla yarışan İstanbul’un Harbiye tiyatrosunda halter müsabakaları yapılması projesinin de ‘hayal olduğu’nu kaydeden Semercioğlu, hazırlanan projenin bu yaz sonunda hayata geçirilmek istendiğini kaydetti.

Kaynak: Birgun.net