Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, ‘Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri’ raporunda yüzde 0,02 oranında düşüş kaybeden şubat enflasyonunu değerlendirdi. Raporda enflasyondaki düşüşün işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarından kaynandığı belirtildi. Döviz kurunun gecikmeli etkilerinin de enflasyondaki düşüşü desteklediği belirtilen raporda yıllık çekirdek enflasyonun bir miktar yükseldiği bilgisi de verildi. Raporda ekmek fiyatlarında son 3 aylık dönemde birikimli artışın yüzde 6,67 olduğuna da dikkat çekildi.

Enerji maliyeti düştü
Rapora göre, şubat ayında gıda ve enerji grupları enflasyonun düşmesine 0,67 ve 0,23 puanlık katkı sağladı. Enerji fiyatlarındaki azalışta Türk lirasındaki değer kazancına bağlı olarak akaryakıt fiyatlarındaki yüzde 2,32 oranındaki azalış belirleyici oldu. Tüpgaz giyatları da bu dönemde yüzde 1,65 oranında azaldı.
Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşanan düşüşte ise özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarında yaşanan düşüş etkili oldu. Bunun yanında hükümetin kırmızı et fiyatlarına müdahale etmesi de etteki fiyatlar üzerinde sınırlı da olsa düşürücü etki yaptı.

Bakliyat cep yaktı
Bakliyat fiyatlarındaki artışların ise hız kesmediği belirtilen raporda bakliyat dönemindeki son 1 yıllık fiyat artışının yüzde 16’ya ulaştığı bilgisi verildi. Ekmek fiyatlarında son 3 aylık dönemdeki birikimli artışın yüzde 6,67 oranına ulaştığı ifade edilen raporda zeytinyağı fiyatlarında da artışın hız kesmediğine işaret edildi. Raporda ayrıca giyim grubunda yıllık enflasyonun yüzde 9,8 ile endeks tarihinin en yüksek değerlerinden birine ulaştığına vurgu yapıldı.

ÜFE, TÜFE’yi rahatlattı
Üretici fiyatlarında aylık yüzde 0,20’lik düşüşün de değerlendirildiği raporda TL’nin değer kazancının yanında uluslararası emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu sınırlandırdığı bildirildi. Şubat ayında dayanıklı tüketim malları fiyatlarındaki yüzde 1,51’lik yükselişe karşın diğer tüm alt gruplarda olumlu bir seyir gözlendiği vurgulanan raporda tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet yönlü baskıların hafiflediği belirtildi.

***

Şimşek’ten Erdoğan’a: Faizler yüksek, çünkü...

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faizle ilgili açıklamalarına, “Sayın Cumhurbaşkanımız haklı, faizler yüksek ama niye yüksek? Türkiye, tasarruf oranı son derece düşük bir ülkedir. Tasarruf oranı en düşük ülkelerden biridir. Tasarruf düşük olunca ne yapıyorsunuz, dış kaynağa ihtiyacınız var. Türkiye’deki bankacılık sistemindeki kredilerin mevduata oranı yüzde 120’ye çıkmış. Sistem kaynak akışı olmadığı için büyüyemiyor, faiz o yüzden yüksek” diyerek yanıt verdi.

‘Merkez bankaları Süpermen değil’
Anadolu Ajansı Editör Masası’nda konuşan Şimşek, küresel kriz sonrası Merkez bankalarından beklentilerin zirveye ulaştığını da ifade ederek, “Merkez bankaları sanki Süpermenmiş gibi bir beklenti kurgulandı. Yok öyle bir şey” dedi. Şimşek, para politikalarının tek başına küresel ekonomiyi ayağa kaldırma imkânının bulunmadığını söyledi.

Kaynak: Birgun.net