FATİH KIYMAN

İstanbul Gaziosmanpaşa’da (GOP) Bağlarbaşı, Karlıtepe, Küçükköy, Sarıgöl, Silahtarağa, Yenidoğan, Yıldıztabya , Yeni Mahalle ve Merkez mahallelerini kapsayan ‘Acele Kamulaştırma Kararı’na karşı mahallelerini savunan halka gönüllü olarak hukiki destek veren avukatlar hakkında AKP’li Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta suç duyurusunda bulundu. Başkan Usta, avukatlar Can Atalay ve Arman Yıldız’ı İstanbul Barosu’na şikâyet etti, savcılığa suç duyurusuna bulundu. Şikâyetin gerekçesi ise, hukuken yalnızca olağanüstü hallerde işleme konması gereken ‘Acele Kamulaştırma’ kararı konusunda halkı bilgilendirmek.

Toplantı hukuka aykırıymış!

Suç duyurusundaki iddialara göre Avukatlar Can Atalay ve Arman Yıldız Belediye Başkanı Hasan Tahsin usta tarafından, ‘hukuka aykırı toplantılar’ yaparak ‘halkı idareye karşı kışkırtmakla’ suçlanıyor.

GOP Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına hükmedilen suç duyurusu dosyanın İstanbul Barosu Başkanlığına gönderilen bir örneğinde ise benzer ifadeler yer alırken, avukatların belediye ile uzlaşma niyetinde olan insanları dava açmaya zorlandığı iddiasına yer verildi. Avukatların yazılı cevaplarını 17 Haziran’dan önce Baro’ya iletmeleri bekleniyor.

‘Avukatlarımıza sahip çıkacağız’

GOP Yenidoğan Mahallesi sakinlerinden Sadık Türkoğlu, avukatlara yöneltilen suçlamalar üzerine düşüncelerini şöyle ifade etti: “Ben de Acele Kamulaştırmaya tabi tutulan vatandaşlardan biriyim. Bize hukuki destek veren, yanımızda olan ve bunu maddi hiçbir karşılık beklemeden yapan avukatlarımıza sahip çıkacağız, elimizden geleni yapacağız. Avukatlarımıza bu tür uygulamalar yapılmaya çalışılmasını kınıyoruz. Duygularımızı ifade etmek için vatandaşlar olarak konuyu Belediye Meclisi üyeleriyle görüştük, soru önergesi verilmesini sağlayacağız.”

Avukat Arman Yıldız ise, tek yaptıklarının, Acele Kamulaştırmanın GOP’ta neden uygulanamayacağı konusunda kendi hukuki görüşlerini belirtmek olduğunu ifade etti ve yöneltilen suçlamaları, 1500’e yakın yurttaşın katılımıyla gerçekleşen toplantının belediyeyi ‘korkutması’ şeklinde yorumladı.

Acele kamulaştırma hukuk dışı

Arman sözlerini “ Yasada Acele Kamulaştırmanın uygulanabileceği belirtilen dört koşul var, ve bunlardan her biri ‘savaş hali’ gibi olağanüstü koşullar. GOP’ta ise bu koşullardan hiçbiri oluşmamasına karşın Bakanlar Kurulu kararıyla Acele Kamulaştırma yetkisi alınmış. Bunun yanı sıra, Danıştay’ın Acele Kamulaştırma konusunda verdiği önceki kararlara göre, çok sayıda yapı toplu şekilde Acele Kamulaştırmaya sokulamıyor, her bir konutun ‘gerekçesinin’ açıklanması gerekiyor. GOP’ta ise karara birçok parsel yazılmış ve gerekçe belirtilmemiş” ifadeleriyle tamamladı.

Kaynak: Birgun.net