Sizlerle daha önce annenin bebeğini halka açık mekanlarda emzirme özgürlüğü ile ilgili yazımı paylaşmıştım.

Bu konu ile ilgili daha çok bilgi edinmek adına geçen pazar günü New Jersey’in en büyük hastanelerinden biri olan Care Point Health Christ Hospital‘da branşında uzman emzirme danışmanı sevgili Miriam Ruchman ile tanışma ve emzirme ile ilgili seminerine katılma fırsatım oldu.

Süt ve formül bebek maması sektörünün sattıkları ürünleri neredeyse anne sütünden üstün göstermeye çalıştıkları bugünlerde maalesef çoğu anne (çalışan ve çeşitli sebeplerden dolayı emziremeyen anneler hariç) bebeğini emzirmek yerine biberon ile beslemeyi tercih ediyor. Şüphesiz bu durumun başlıca sebeplerinden biri emziren annelerin üzerindeki toplum baskısı.

İnanması zor ama bu toplum baskısı Amerika‘da emziren annelerin kabusu olmuş durumda.

Zipmilk ve yasalar annelerin yanında

Annelerin toplum baskısına karşı birleşip güçlenmelerinin yanı sıra halka açık alanda bebeğini emziren annenin başka bir birey tarafından rahatsız edilmesi durumunda söz konusu olan şahıs şikâyet edildiği takdirde para cezasına çarptırılabiliyor.

Hem yasalar hem de Zipmilk adlı emziren anneleri bilinçlendirme ve koruma kuruluşu “Halka açık mekânlarda bebeğinizi emzirmek hakkınız” sloganı ile anne ve bebeklerinin yanında olmaya devam ediyor.

Seminerde üzerinden geçilen konulardan biri de basitçe değinmek gerekirse inek sütünün sanılanın aksine insan sağlığı ve gelişimi için uygun olmadığıydı. İnek sütü insanlar için tasarlanmamıştır ve doğal olarak ineğin ürettiği süt sadece buzağılar için yararlıdır.

İnek sütünde bulunan kazein buzağıların boynuz ve toynaklarını güçlendirip hızla büyümelerini sağlar. Ancak insanlar tarafından sindirilemez. Damar tıkanıklığı, böbrek taşı oluşumu, vücutta bölgesel yağ birikimi, eklem ve kemik sorunları gibi birçok sağlık sorununa sebep olan bir tür zehir haline gelir. İnsanların içmesi gereken tek süt kendi annelerinin sütüdür. Doğada hiçbir canlı sütten kesildikten sonra süt içmeye devam etmez. Çünkü bütün canlılarda aynı olmak üzere (hayvan ya da insan fark etmez) bebek sütten kesildikten sonra içtikleri sütün sindirilmesini sağlayan enzimler yok olur.

En çok dikkatimi çeken konulardan biri de uzmanların ünlü basketbol yıldızı Michael Jordan ve dünyanın en başarılı futbolcularından biri olarak kabul edilen Pele‘nin fiziksel güçlerinin ve spor alanındaki başarılarının sebepleri arasında iki yıl boyunca anne sütü ile beslenmelerinin de olduğunu savunmalarıydı.

Toplu emzirme eylemi: Tetazo

Annelerin yüzünü güldüren, kadın dayanışması ve gücünü gösteren olaylardan biri de şu anda sıkça sosyal medyada gördüğümüz Arjantin‘de yapılan ve dünyanın en tatlı protestosu olan emzirme eylemiydi. Buenos Aires‘in San İsidro kentinde parkta bebeğini emziren annenin polis tarafından park dışına çıkartılması ile Arjantin‘in birçok şehrinde emziren anneler şehir meydanlarında biraraya gelerek toplu emzirme eylemi gerçekleştirdiler.

Mecliste bebeğini emzirdiği için tartışmalara konu olarak adından sıkça söz ettiren ve kadınların idolü haline gelen milletvekili Victoria Donna da bebeği ile “tetazo” (büyük emzirme) olarak anılan eyleme destek verenler arasındaydı.

Unutmayın, birlikte daha güçlüyüz. Dünyanın neresinde olursanız olun, ister kadın ister erkek, isterseniz evlat edindiğiniz tatlı hayvan yavrularının annesi olun. Emziren annelere destek olur musunuz?

Bize destek olur musunuz?

Gaia Dergi - Zuhal Şengül

Kaynak: Birgun.net