HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP'nin 'acele' bir şekilde komisyona getirdiği ve iktidar vekillerinin tahriki nedeniyle kavgalara sahne olan toplantıların ardından onaylanan dokunulmazlık teklifine 'meydan okudu'. Demirtaş, HDP’lilerin milletvekilliklerinin düşürülmesi söz konusu olursa yeni bir parlamento kurabileceklerinin sinyali verdi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının görüşüldüğü Meclis Anayasa Komisyonu’nun kavga nedeniyle yarıda kalan ilk toplantısının devamında önceki gün bir kez daha AKP’li vekilller HDP’lilere saldırmıştı. Kavgadan saatler sonra HDP heyeti “Bu sahne bir tiyatroya dönüştü, parçası olmayacağız” sözleriyle komisyonu terk ederken, dokunulmazlık teklifi AKP, CHP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilmişti.

Tetikçileri kalas olarak seçmişler

Partisinin grup toplantısında konuşan Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılmasının 7 Haziran’da başlatılan ‘darbe’nin bir devamı olduğunu savunarak, buna boyun eğmeyeceklerini belirtti. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun HDP'li vekillere yaptığı 'vandal' benzetmesini ima eden Demirtaş, HDP milletvekilleri üzerinden intikam alınmaya çalışıldığını savundu.

Demirtaş, "Tetikçi bir ekip göndermişler oraya. Özellikle kafası basmayan bir grup tetikçiyi bu günlerde, kazma olarak, sopa olarak, kalas olarak kullanmak için özellikle seçmişler. Stajyer Başbakan çıkmış bunları kutluyor. AKP cenahının seçip komisyonlara gönderdiği tetikçi ekibin de niyetinden anlaşılıyor ki bunlar şiddetle, silahla, zorbalıkla bütün Türkiye'yi dizayn etmeye çalışıyorlar. Dokunulmazlıklar mevzusu bütün bu darbe sürecinden asla bağımsız ele alınmayacak bir girişimdir. Biz de bu darbeyi durdurmaya çalışan tek gücüz" dedi.

Sürecin bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından başlatıldığını tekrarlayan HDP Lideri, teklifin Meclis’te onaylanması durumunda AKP’nin işini kolaylaştırmayacaklarını açıkladı.

Tek bir HDP'li vekilin ifadeye gitmeyeceğini söyleyen Demirtaş, "Öyle bu iş tereyağından kıl çeker gibi sizin istediğiniz mecrada yürümeyecek. Siz buraya seçimle biz KPSS sınavıyla gelmedik. Burası bir anonim şirketi, siz de patronu değilsiniz. Size buranın parlamento olduğunu öğreteceğiz. Parlamento halkın iradesidir, burayı savunacağız" diye konuştu.

Hiçbir seçenek tartışılmaz olmayacak

AKP hükümetine ve Saray'a gözdağı veren Selahattin Demirtaş, şu ifadeleri kullandı; "Halkın iradesini darbeye karşı savunacağız. Ama arkadaşlarımız tutuklanır, milletvekilliklerinin düşürülmesine kadar gidilirse hiçbir seçenek bizim açımızdan tartışılmaz olmayacaktır. Parlamentoları partiler değil, halk kurar ve halk isterse birden fazla parlamento da kurar. Halk böyledir. Eğer ki o noktaya getirmek arzusundaysalar şu grup, 59 kişiyle halkının yanında olur. Halk ne isterse onu yapmaya muktedir olur ve bizde halkımızın önünde asla engel olmayız."

HDP'ye moral, CHP'ye çağrı

HDP’lilere ve seçmenlere de "Moralinizi bozmayın" diye seslenen Demirtaş, "Onlardan şefaat alacak değiliz. Asla da moralinizi bozmayın, umutsuz değiliz, güçsüz değiliz, rahat olsun herkes. HDP bütün parti ve grubuyla partimize yapılan saldırılara karşı adım adım ne yapacağını bilen bir partidir. AKP yenilecektir, saray yenilecektir. Buna şüpheniz olmasın. Kazanan biz olacağız" dedi.

CHP’ye de dokunulmazlıkların kaldırılması teklifine karşı hayır oyu verme çağrısı yapan HDP Lideri, şöyle devam etti: “Bugün darbeye karşı biz de dik durmak istiyoruz diyen tüm milletvekillerini, özellikle de Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerini birlikte darbeye karşı mücadele etmeye davet ediyorum. Tarihe karşı sorumluluk almak istemiyorsanız, doğru yer sarayın karşısı, halkın yanıdır.”

Kaynak: Birgun.net