Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalede bulunacağı iddiaları gündemdeyken ülkedeki cihatçılara karşı rejim güçleri ve Rusların yaptığı operasyonları sert sözlerle hedef aldı. Davutoğlu, “Halep’e sahip çıkacağız” dedi.
AKP Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan Başbakan Davutoğlu, Halep’te Türkiye’nin ‘ılımlı muhalif’ olarak tanımladığı cihatçılara karşı düzenlenen operasyonlar için şu ifadeleri kullandı: “Halep yanıyor ve bütün dünya seyrediyor. Bir taraftan Cenevre'de barış için toplantılar yapılırken, diğer taraftan Rus savaş uçakları Halep'i bombalıyor. Şimdi biz tarihi borcumuzu ödeyerek kahraman Halep'e sahip çıkacağız.”

‘Ruslar terk edecek’
Rusya’nın Suriye’de “terörle hiç ilgisi olmayan sivil hedefleri vurduğunu” savunan Davutoğlu şöyle devam etti: “Rusya sivil hedefleri acımasızca bombalamaya devam ediyor. Yüzde 10'u DEAŞ'a. Her bir bombanın nereye düştüğü bilgisi elimizde, bu bilgiler NATO'da da, ABD'de de var. Artık bu gidişe bir dur deme vakti gelmiştir. Tarih bu zulme ses çıkarmayanları da kara lekeyle kaydına geçirecektir. Suriye'yi kan gölüne çevirenler bu yaptıklarının hesabını elbet bir gün vereceklerdir. Afganistan’a giren Sovyet güçlerinin nasıl zelil bir şekilde Afganistan’ı terk ettiğini kimse unutmasın. Bugün Suriye’ye girenler de zelil bir şekilde terk edecek.”

Birlik planı!
Davutoğlu, geçen hafta Mardin’de açıkladığı ‘terörle mücadele master planı’nın da adını duyurdu. Sert eleştiriler alan 10 maddelik plana “Birlik, huzur ve demokrasi eylem planı” adını veren Davutoğlu, yeni düzenleme kapsamında "teröre destek vermiş kamu personelinin kamudaki görevine son verileceğini" söyledi.

Sığınmacılar
Almanya Başbakanı Merkel’le önceki gün sığınmacılar gündemiyle yaptığı görüşmeye de değinen Başbakan, aynı gün ortaya çıkan AB ile Erdoğan arasındaki kirli pazarlığa rağmen “Avrupa'da sığınmacı konusunda baskı hisseden 2 ülke varsa biri Almanya diğeri de Türkiye'dir” dedi. Söz konusu AB-Erdoğan görüşmesinde Erdoğan’ın AB’li yetkililerle ‘yardım’ olarak verilecek paranın miktarı konusunda da pazarlık yaptığı ortaya çıkmıştı. Davutoğlu’nun konuşmasında kullandığı “Herkes rakamları konuşurken ben Suriyeli kardeşlerime olan sevgimi konuştum" ifadelerinin de rakam tartışmasının üzerine gelmesi dikkat çekti.

‘Sonuna kadar…’
Davutoğlu ayrıca 31 gazetecinin tutuklu olduğu Türkiye'nin “Basın özgürlüğünün sonuna kadar yaşandığı bir ülke olduğunu" savundu. "Basından beklentimiz aynı geminin içinde olduğu gerçeğini de bilmeleridir" diyen Davutoğlu, "Herkes işini yapacak, herkes hukuk ve halk önünde hesap vermeye hazır olacak" ifadesini kullandı.

Kaynak: Birgun.net