İstanbul İstinaf Mahkemesi üyeliğine atanan hakim Kemal Şahin’e Facebook ve Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle Hakimler Savcılar Yüksek Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından soruşturma açıldı.

Soruşturmaya neden olan paylaşımlar arasında, Şahin’în Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan’la kitap fuarında çektirdiği fotoğraf ve Cizre ve Sur’da hayatını kaybeden sivillerle ilgili kullandığı ifadeler yer alıyor.

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre soruşturma Demokrat Yargı Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Kemal Şahin için verilen atama kararından beş gün sonra açıldı.

Şahin, yazar Margosyan’la çektirdiği fotoğrafı Facebook hesabından şu sözlerle paylaşmıştı: “Gavur mahallesinden‘tespih taneleri’ gibi dağıttığınız bir halkın evladı üstat Mıgırdiç Margosyan’dan, kızlarım Yaren ve Dilan’la özür diledik. Kendilerini eksiltmemize karşılık bunca yoksulluk içinde birileri bizleri zenginleştirdikleri için çok minnettarız.”

Soruşturmada Şahin’e yöneltilen suçlamalardan bazıları şöyle: Facebook hesabında, “Türkiye Barolar Birliği’den Tahir Elçi’ye Destek” başlıklı yazıyı, “Terörizm torbasını meşrulaştıran bir açıklama” diye yayınlamak, İstanbul Kitap Fuarı’nda gazeteci Cengiz Mumay’ı ziyareti sırasında çektirdiği fotoğrafı, “Sevgili dostum Cengiz Mumay’ın ‘Ne çok terörist vurulmuş’ kitabının imza törenine gittim bugün, hem de JİTEM’e Türkiye Adliyesi’nin ‘Jötem’ dediği günlerde…”sözleriyle paylaşmak.

Kitap ekinde çıkan yazı

Suçlamaya neden olan tweetler ise, “Faillerden oluşan, bir faili meçhul cinayetleri araştırma komisyonu ile dünya sorunlarını çözmek için toplanan G20 arasında fark yoktur”, “Yarın karneler günü… ‘Dikenleri kopartılan yerleri teker teker kanayan’ coğrafyanın sağ kalabilen çocuklarının payına ‘savaş karnesi’ düşer,”

Ayrıca Şahin’in Twitter’dan, Cizre’de ölen ve yedi gün boyunca ceseti sokakta kalan Taybet İnan ve Sur’da ölen İsa Oran’la ilgili paylaşımları, Hakkari ve Cizre’nin taşınmasına göndermek yaparak Anayasa Mahkemesi ve Ombudsman’ın taşınmasını önermek, Abdullah Ataşçı adlı yazarın ‘Brindar’ adlı kitabına ilişkin Radikal Kitap’ta çıkan yazısını paylaştığı tweetleri soruşturma dosyasına girdi.

‘İddianın olmadığı yerde savunma da olmaz’

HSYK 3. Dairesi’nin soruşturma izni üzerine Şahin’den savunma yapması istendi. Fakat Şahin, bu talebe hangi paylaşımın hangi ceza maddesini ihlal ettiğinin ve neyle suçlandığının belirtilmediğini söyleyerek “İddianın olmadığı yerde savunma da olmaz. Bu bağlamda iddianız olmadığından savunmam da olmayacaktır” diye yanıt verdi.

Kaynak: Birgun.net