FATİH KIYMAN

Beyoğlu Hacıhüsrev (İstiklal) mahallesinde Polat Holding, yıkım emri olmadan, güvenlik önlemleri alınmaksızın getirilen iş makinesiyle yurttaşın evini içindeki eşyalarla yıkma girişiminde bulundu. Çevredekilerin polise, muhtara ve basın mensuplarına haber vermesiyle iş makinesi olay yerinden uzaklaştı.

Söz konusu yıkım girişimi, Polat Holding tarafından 2014 senesinde planlanan ve o zamandan beri hakkında birçok söz verilen, çokça tartışılan ‘Piyalepaşa’ projesi kapsamında gerçekleşti. Hacıhüsrev mahallesinde halk, ‘yerinde dönüşüm’ istiyor fakat Polat Holding’in planladığı Piyalepaşa projesi lüks konut, rezidans ve alışveriş sokağından oluşuyor.

BirGün gazetesine bilgi veren Hacıhüsrev sakini Ercan Bey, 10 Haziran öğleden sonra gerçekleşen olayı şu sözlerle tarif etti: “Kendi adamlarıyla gelip binanın etrafını çevirdiler, ev sahibi gelene kadar baskın yapar gibi yıkmaya başladılar. Biz polisi, muhtarı ve basını haberdar ettik ve geldikleri gibi apart topar kaçtılar. Ev sahibi şikayette bulunmak için polisle beraber merkeze gitti.”

Riskli alan mı, değil mi?

15 yıldız zaman zaman ‘geliştirme’ adı altında gündeme gelen mahallede süreç her aşamada usulsüzlükle gündeme gelmişti. 2002 senesine ait deprem haritasında riskli alan olarak görülmediğini yurttaşlar bizzat kendileri tespit etmiş, bu sefer de Beyoğlu Belediyesinden ‘o halde binalar risklidir’ yanıtını almışlardı. Yapı ölçeğinde iyileşme için, müteahhitler ile parsel ya da yapı bazında anlaşıp ‘yerinde dönüşüm’ ile daha sağlam binalara kavuşma teklifleri ise belediye tarafından kabul görmemişti.

Kaynak: Birgun.net