TÜMTİS’in araştırması, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 85’i, hane gelirinin son iki yıl içinde değişmediğini ya da geriye gittiğini söylüyor. Yüzde 99’u asgari ücretin insanca yaşamaya yetmediğini belirtiyor. Yüzde 86’sı gelecek nesillerin insan onuruna yakışır işler bulamayacaklarını düşünüyor. Yüzde 91’i ise Türkiye’nin işsizlikle ilgili politikalarını kötü veya çok kötü olarak değerlendiriyor.

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS), akademisyenlerin katkısıyla ‘ITUC Global Poll 2014 Raporu Çerçevesinde Bir Alan Araştırması: Türkiye Örneği” başlıklı bir rapor hazırladı. Akademisyenler Ceyhun Güler, Ahmet Gökçe ile TÜMTİS MYK üyesi Özdemir Aslan tarafından hazırlanan rapor, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) daha önce 14 ülkeyi kapsayan çalışmasından Türkiye’ye uyarlandı. Rapor ile, diğer ülkelerde çıkan sonuçlar Türkiye ile kıyaslanarak, dünyanın gündemini meşgul eden sosyal ve ekonomik sorunların, Türkiye açısından ne ifade ettiği ortaya konuldu.

Kimler katıldı?
952 kişiyle gerçekleştirilen anketler ışığında hazırlanan raporda, katılımcılara, işsizlik, asgari ücret, sendikalaşma, insan onuruna yakışır iş ve iş güvencesi konularında sorular soruldu. Katılımcıların yüzde 54,5’ini erkekler, yüzde 45,5’ini kadınlar oluşturdu. Yüzde 56’sı üniversite; yüzde 22’si lise, ilk ve ortaöğretim; yüzde 21,4’ü ise yüksek lisans/doktora mezunuydu. Katılımcıların yüzde 24,4’ü sendikaya üye olduğunu ifade etti.
Araştırmadan çıkan sonuçlar şöyle:

1. Hane geliri ve yaşam maliyeti
Katılımcılara, son iki yıl içinde hane gelirlerinde ve bu hane gelirlerinin yaşam maliyetlerini karşılaması noktasında yaşadıkları değişimi değerlendirmelerine yönelik soru soruldu. Türkiye’den 904 kişi yanıt verdi. Katılımcıların yüzde 55’i hane gelirinin iki yıl öncesinin gerisine düştüğünü, yüzde 12’si üzerine çıktığını, yüzde 30’u ise yerinde kaldığını belirtti. Buna göre katılımcıların yüzde 85’inin hane geliri yerinde kaldı veya iki yıl öncesinin gerisine düştü. ITUC’un 14 ülkeden 14 bin katılımcıyla gerçekleştirdiği araştırmada bu oran yüzde 82’ydi.

2. İnsan onuruna yakışır yaşam için asgari ücret
Katılımcılara, Türkiye’deki asgari ücretin insan onuruna yakışır bir yaşam için yeterli olup olmadığı soruldu. Yanıt veren 893 kişinin yüzde 99’u soruya olumsuz yanıt verdi. ITUC’un araştırmasında 11 farklı ülkeden katılımcıların yüzde 79’u olumsuz yanıt vermişti. Avusturalya’dan katılım sağlayan kişilerin sadece yüzde 57’si soruyu olumsuz cevaplamıştı.

3. İşsizlik
Son iki yılda katılımcıların işsizlik ve işsizliğe bağlı gelir kayıplarını tespit etmeye yönelik soruya, toplam 890 katılımcı yanıt verdi. Katılımcıların yüzde 53’ü kendisi ya da hane fertlerinden herhangi birisinin son iki yıl içinde işsiz kaldığını ya da işsizlik nedeniyle gelir kaybına uğradığını belirtti. ITUC’un 14 ülkeyi kapsayan araştırmasında bu oran yüzde 59’du.

4. Gelecek nesiller insanca işler bulabilir mi?
Katılımcılara, gelecek nesillerin insan onuruna yakışır işler bulma ihtimallerinin ne kadar mümkün olduğu ile ilgili yönetilen soruya 893 kişi yanıt verdi. Yüzde 86’sı gelecek nesillerin insan onuruna yakışır işler bulamayacaklarını belirtti. Aynı soruya ITUC araştırmasına katılan 14 ülkeden 14 bin katılımcının yüzde 49’u olumsuz yanıt vermişti. Bu durum Türkiye’deki yurttaşların diğer ülkelere göre çok daha olumsuz bir gelecek beklentisi içinde olduklarını ortaya koydu.

5. İşsizlikle mücadele politikaları
Katılımcılara yöneltilen soru aracılığıyla, Türkiye’nin işsizlikle mücadelede izlediği politikaları değerlendirmeleri istendi. Yanıt veren 908 kişinin yüzde 91’i Türkiye’nin işsizlikle ilgili politikalarını kötü veya çok kötü olarak değerlendirdi. ITUC araştırmasına 14 ülkeden katılımcıların yüzde 68’i ülkelerinde uygulanan işsizlik politikalarını kötü veya çok kötü şeklinde değerlendirmişti.

***

Araştırmadan notlar…..

>>Türkiye’deki katılımcıların yüzde 90’ı adil ücret politikalarının sağlanması için devletin daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiği görüşünde.
>>Yüzde 86’sı mevcut ekonomik işleyişin hâlihazırda varlıklı olan insanların lehine düzenlemelere sahip olduğunu belirtiyor.
>> Yüzde 89’u işyerinde örgütlü bir sendikanın olmasını ücretler ve işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından olumlu değerlendirirken, yüzde 7’si olumsuz yanıt veriyor.
>> Yüzde 76’sı ülkenin ekonomik durumunun çok kötü ya da kısmen kötü olduğunu beyan ediyor. ITUC araştırmasında bu oran yüzde 56.
>>Yüzde 30’u gelecek 2 yılda daha çok iş güvencesine sahip olacaklarını belirtirken, yüzde 42’si daha az iş güvencesine sahip olacaklarını düşünüyor. Yüzde 15’i ise zaten işsiz olduklarını dile getiriyor.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın

Kaynak: Birgun.net