HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

15 Temmuz Askeri Darbe Girişimi’nin ardından Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması, gözaltında ve kamuda ortaya çıkardığı hak ihlallerini günlük hayata da taşıdı. İki günlük gözaltı süresini bir aya uzatması, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile alınan kararlar ve kamuda yaşanan tasfiyelerle tepki çeken OHAL uygulaması günlük hayatta da kendisini hissettiriyor. Tiyatro oyununun iptal edilmesi, Dersim’de inanç yerlerinin kapatılması, Zeytinli Rock Festivali’nin ertelenme girişimi, grevdeki belediye işçilerinin çadır kurmasına yasak getirilmesi gibi uygulamalarla sosyal yaşam engelleniyor.

Ziyaretlere gidiş engellendi

Dersim’de Alevilerin önemli inanç bölgeleri, OHAL gerekçe gösterilerek ziyarete kapatıldı. Yaz aylarında Türkiye’nin ve Avrupa’nın birçok ilinden kutsal mekânlarını ziyaret etmek için gelen halkı engelleyen askerler, Reye Haq olarak adlandırılan bölgedeki kutsal mekânların “OHAL nedeniyle” ziyarete kapatıldığını ileri sürdü.
OHAL uygulamasının fırsata çevrildiğini ifade eden Demokratik Aleviler Derneği Eşbaşkanı Ayten Şimşir, ziyaretlerin engellenmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Aleviler devletleşen sistem içerisinde çok uzun yıllardır bir tecride maruz kaldı. Şimdi de OHAL kanunları adı altında gelişen bir pratik var ve bunun neticesinde bizim nişangahlarımız, ziyaretgâhlarımız yasaklı bölgeler arasına alınıyor. Burada insan haklarına aykırı bir durum açığa çıkıyor” dedi.

İşçi eylemine yasak

Avcılar Belediyesi işçilerinin grev nedeniyle kurmak istedikleri çadıra da “OHAL” gerekçesiyle izin verilmedi. Avcılar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne hizmet veren taşeron firmadan 80 gün önce Belediye-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle çıkarılan işçilerin belediye binası önündeki eylemi sürerken işçilerin direniş çadırı açması “OHAL” gerekçesiyle engellendi.

Festivale engel

Geleneksel hale gelen ve binlerce kişinin akın ettiği Zeytinli Rock Festivali de OHAL nedeniyle ertelenmek istendi. 24, 28 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı duyurulan festival, Edremit Kaymakanlığı tarafından yapılan açıklama ile “OHAL sonrası bir tarihe” ertelendi. Ancak gelen tepkiler ve yapılan girişimlerin ardından festivalin yapılması kararı alındı.

Gazeteci ve avukatlara engelleme

OHAL uygulamasının günlük hayata etkileri arasında bazı avukatların ve gazetecilerin pasaportlarının iptal edilmesi de yer aldı. Basın, Yayın Enformasyon (BYEGM) Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Okutan da yaptığı açıklamada, "Gri pasaportla yurtdışına çıkacak gazetecilerin, 'basın kartı taşıyan bu gazetecinin yurtdışına çıkışında sakınca yoktur' ifadesini içeren yazıyı, BYEGM'den alması şartıyla, yurtdışına çıkışına izin veriliyor" açıklaması ile gazetecilere evrak şartının getirildiğini açıkladı.

Tiyatro oyununa yasak

Tiyatrocu Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği ve oynadığı Güneşin Sofrasında Nazım ile Brecht adlı oyunun gösterimleri de OHAL gerekçesiyle iptal edilmiş, ardından tepkiler nedeniyle oyunun oynanmasına izin verilmişti.

Kaynak: Birgun.net