Otomobillerin hareket etmesi, binaların ısıtılması, fabrikaların çalışması, elektronik aletlerin kullanılabilmesi gibi günlük işlerimizin neredeyse hepsi bir enerji kaynağına ihtiyaç duyar. En temiz enerji kaynağı ise güneş. İşte güneş enerjisini kullanmanın 7 faydası:

1- Çevre dostu

Hiçbir sera gazı salmayan ve herhangi bir egzoz gibi zararlı gaz bırakmayan güneş enerjisi sistemleri tamamen doğa dostudur. Çok çevreci olan bu sistemler, doğada bol miktarda bulunan güneş ile çalışmaktadır. Bundan dolayı doğayı kirletmemektedirler. Gelecek nesiller için yapılacak en iyi şey olan temiz gelecek ancak yenilenebilir enerji ile mümkündür.

2- Elektrik faturası!

Güneş enerjisinin faydaları arasında elektrik faturasından tasarruf alıyor. Güneş enerji sistemleri eğer büyük çaplı yapılırsa ve öz sermaye ile yapılırsa kendisini yaklaşık 5 yılda amorti edebiliyor. Ancak biz ev kullanıcıları için durum biraz karmaşık. Bunun sebebi ise resmi prosedürün çok meşakkatli olmasıdır. O yüzden ev tipi öz tüketim modellerinde amortisman süresi 15 ila 20 yılı bulabiliyor. Ama yinede elektrik faturasından tasarruf edebiliyorsunuz, süre uzunda olsa.

3- Kısa amortisman imkânı

Güneş enerjisinin faydaları sıralamamızda offgrid sistemler yer alıyor. Eğer elektrik şebekesi olmayan bir yerde eviniz varsa ve jeneratör gibi fosil yakıt tüketen cihazlar kullanıyorsanız işte o noktada güneş enerjisi sistemleri bulunmaz bir nimet oluyor. Çünkü, jeneratör kullanırken aylık 1000'lerce lira parayı sadece yakıta harcarsınız. Ancak, güneş enerjili sistem için sadece ilk yatırım maliyetiniz olur. Daha sonra tekrar para harcamak durumunda kalmazsınız. Aylık elektrik faturası derdiniz olmaz.

4- Zam derdi yok!

Belki de güneş enerjisinin faydaları içinde en önemli olanlarındandır. İster şebeke destekli, ister şebekeden bağımsız güneş enerjisi sistemi yaptırın hiç farketmez. İki türlü de elektrik faturalarına ve diğer yakıt ürünlerine gelen zamlardan etkilenmeyeceksiniz. Çünkü bu sistemin yakıtı güneş ve bu yakıtı bize veren doğa çok cömert. Bizden hiçbir karşılık beklemiyor!

Türkiye’de elektrik faturalarına yılda yaklaşık yüzde 5 ile yüzde 12 zam yapılıyor.

5- Evinize değer katar!

Güneş enerjisinin faydaları ile evinize değer katabilirsiniz. Belki de göz ardı edilen bir nokta olsa da güneş enerjisi ile kendi elektriğini üreten bir evin değeri emsallerine göre daha değerlidir.

6- Güvenli yatırım!

Yapabileceğiniz en güvenli yatırım güneş enerjisine yapacağınız yatırımdır. Çünkü en başında en az 10 yıl devlet garantisi vardır. Dolar, avro gibi sürekli artış veya azalış olmaz. Geliriniz dolar üzerinden sabittir. Zamlardan ve enflasyondan etkilenmezsiniz.

7- Enerji bağımlılığını ortadan kaldırır

Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler kesinlikle güneş enerjisine ağırlık vermelidir. Çünkü bu sistemler ile sadece güneşe bağımlı olursunuz. Ve hiçkimseye minnet etmek zorunda kalmazsınız. Belki, güneş enerjisini belli bir kapasiteye kadar kullanabiliriz ama bu bile dışa bağımlılığı çok fazla miktarda engeller. Almanya gibi güneşi neredeyse olmayan bir ülkede, 30.000 MW enerji sadece güneşten elde ediliyor.

Bizim ise Hes, Res, Ges, Termik ve Doğalgaz ile üretim yapan tesislerin kurulu gücünün toplamı 72.000 MW ‘tır. Gerisini siz hesap edin…

Kaynak: Birgun.net