DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Türkiye’deki antidemokratik uygulamalara karşı birlik olarak 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde alanlarda olacaklarını söyledi.

20’yi aşkın siyasi parti, meslek odaları, sendikalar, Alevi örgütlerince oluşturulan Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği’nin 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde alanlarda olma kararı aldı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, hem bu kararlaşmaya hem de Emek ve Demokrasi için Güç Birliği’nin rolüne dikkat çekti.

Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği’ne ilişkin olarak üç ay önce KESK, DİSK, TMMOB ve TTB ile bir araya geldiklerini hatırlatan Beko, Türkiye’de yükselen faşizm ve antidemokratik uygulamaların, kendilerini böylesi bir çatıda buluşturduğunu belirtti.

Türkiye’de yaşanan darbe girişimi sonrasında Mecliste grupları bulunan dört siyasi partinin beraber darbeye karşı gerekli direnişi gösterdiklerini de belirten Beko, HDP’nin Cumhurbaşkanlığı tarafından davet edilmemesini doğru bulmadığını ifade ederek, “Cumhurbaşkanı baştan beri ayrımcılık içerisine girdi” dedi.

‘KHK’LER ANTİDEMOKRATİK YASALAR İLE DOLU’

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’nin Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yönetilmesini doğru bulmadıklarını ifade eden Beko, çıkartılan tüm KHK’lerin antidemokratik yasalar ile dolu olduğunu ifade etti. Beko, “Eğer demokratik bir anayasa yapılacaksa anayasanın içerisinde TBMM’de grubu bulunan 4 partinin mutlaka olması ve demokratik kitle örgütleri, sendikalar ve meslek odaları eşitlikçi özgürlükçü ve demokratik bir anayasanın yapılabilmesi için, bu kurum ve kuruluşların içerisinde kesinlikle görev alması gerektiğini söylüyoruz” dedi.

İŞÇİLER HAKLARINI KULLANAMIYOR

Türkiye’deki işçi ve emekçi kesimlerinin insan olmaktan kaynaklı haklarını kullanamaz hale geldiklerini kaydeden Beko, “Ancak bugün baktığınızda bu topraklarda milyonlarca taşeron işçi kadro bekliyor. 10 milyona yakın işsiz arkadaşlarımız var. Türkiye iş cinayetlerinde Avrupa’nın birinci dünyanın ise üçüncü ülkesi konumundadır” şeklinde konuştu.

Güç birliği olarak Türkiye’nin karanlık tablosuna karşı mücadele edeceklerini söyleyen Beko, “Biz bu ülkenin OHAL ile değil, diktatörlerle değil, bu ülkenin demokratik bir ülke, olabilmesi için biz bir araya geldik. Bizim derdimiz demokrasi, eşitlik, adalet, laiklik, barış, kardeşlik ve özgürlük. Bu saydığım terimleri hayata geçirene kadar biz bu kurumlar ve kuruluşlar ile yan yana omuz omuza mücadelemizi devam ettireceğiz” diye konuştu.

Dünyaya barışın gelmesi için 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Emek Demokrasi İçin Güç Birliği ile birlikte alanlarda olacaklarını aktaran Beko, “Bizim görevimiz işçilerin her türlü haklarını hukuklarını korumak ve kollamaktır. Ama Türkiye’de yaşananları görmezden gelemeyiz. Birlik ve beraber olmaktan başka çaremizin olmadığını bir kez daha ifade ediyoruz. Önümüzdeki günlerde mevcut AKP hükümetine karşı biz toplumsal çatışmadan yana olmadığımızı göstereceğiz” diye konuştu. 1 Eylül’ü işaret eden Beko, “1 Eylül Dünya Barış Günü’nden önce ülkemizde barış çığlıklarını atacağız. Ortadoğu’da kalıcı barışın olması için çığlıklarımızı sloganlarımızı demokratik bir şekilde haykıracağız” dedi. (Evrensel/D)

Kaynak: Birgun.net