Fransa’da işçilerin çalışma yasası tasarısına karşı mücadelesi sürüyor. Farklı sektörlerde yapılan güçlü grevler günlerdir sürerken, çöp toplama işçileri de iş bıraktı. Enerji işçileri ise çeşitli sembolik “elektrik kesme” eylemleri yaparak sürece destek veriyor. İşveren örgütünün ve Cumhurbaşkanının katıldığı törenlerin ‘elektriklerini kesen’ işçiler, emekçi mahallelerdeki elektrik faturalarını da düşük tarifeden hesaplamaya başladı.

Paris bölgesinin en büyük atık toplama ve imha merkezlerinde çalışan işçiler de 8 gündür grev yapıyor. Paris Belediyesi’ne bağlı çöpçüler de greve destek çıkarak çeşitli iş bırakma eylemleri yaptılar. Paris’in birçok bölgesinde sokaklarda çöpler yükselirken sokaklarda çöp kokusu yayılıyor. Bu nedenle EURO 2016’nın açılış karşılaşması için dün Paris’e gelen on binlerce kişiyi çöp dolu sokaklar karşıladı. Buna karşılık Paris Belediyesi, başkentte temizlik işçilerinin grevi yüzünden biriken çöplerin temizlenmesi için özel firmalarla anlaştı.Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Bugünden itibaren biriken bütün çöpler temizlenecek. Dün gece 50 çöp kamyonu bugün ilave 30 çöp kamyonu biriken çöpleri toplayacak’’ ifadesini kullandı. Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies ise Europe-1 radyo kanalına yaptığı konuşmada, taraftarların maçlara gidebilmelerini güvence altına alabilmek için gerekirse makinistleri zorla göreve getirebilecekleri uyarısında bulunarak, ‘’Onları zorla getirmek gerekirse, biz bunu da yapabiliriz’’ dedi.

Havada grev bugün
Vidailes, hükümetin greve giden işçilerin demir yollarını işgal etmesine ise müsamaha etmeyeceklerini bildirdi. Grevlerin, Fransa’nın uluslararası imajına zarar verdiğini savunan Fransız Bakan, ‘’Bu eylemler Fransa ve Fransız halkına yönelik’’ ifadesini kullandı. Fransa’da demiryolları işçilerinin grevi, ulaşımı felce uğratırken Air France pilotlarının da cumartesi gününden itibaren greve başlayacak olmasının turnuvayı izlemek için Fransa’ya geleceklerin planlarını olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.



Cumhurbaşkanı François Hollande, sendikaları turnuvayı aksatacak grevlerden uzak durmaya çağırsa da sendikalar bu çağrıya değer vermiyor. Grevin başını çeken CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, UNL ve FİDL sendikaları Cumhurbaşkanlığına gönderdikleri ortak mektupta işçilerin taleplerinin kabul etmesi ve Fransa’nın güzel bir Avrupa Kupası organize edebilmesi için cumhurbaşkanının sendikaların mektubuna cevap vermesi gerektiğini ifade etti. CGT sendikası Kupa organizasyonunda çıkacak herhangi bir karışıklıktan işçilerin değil, hükümetin sorumlu olacağına vurgu yaptı. Daha önce basına birçok defa konuşan eski CGT sekreteri Bernard Thibault ise işçiler açısından Avrupa futbol kupasının “kutsal” olmadığını, “esas kutsal olanın yaşam koşulları” olduğunu ifade etmişti.
BirGün’e konuşan CGT’den Metal İşçileri Federasyonu Yöneticisi Nail Yalçın, 14 Haziran’da da ülke çapında eş zamanlı eylemler örgütlediklerini, özellikle Paris’e ağırlık vereceklerini söyledi: “Eylemler için pek çok şehirden Paris’e otobüsler kaldırılacak”

Senato’da sağcılar güçlü
Öte yandan çalışma yasa tasarısı önümüzdeki hafta Senato’da görüşülecek. Senato’da sağcı partilerin ağırlıkta olduğuna dikkat çeken Yalçın, eğer sendikaların mücadelesi sonucunda geri adım atılmazsa tasarının Senato’dan geçerek tekrardan Parlamento’ya geleceğini düşünüyor. Fransa’da bir tasarının yasalaşması için hem Parlamento hem de Senato’dan ikişer kere geçmesi gerekiyor. Sosyalist Parti hükümeti, anayasadaki bir maddeyi kullanarak Parlamento’da tasarı hakkında oylama yapılmadan tasarıyı doğrudan Senato’ya göndermiş, bu da işçi sınıfının tepkisinin büyümesine yol açmıştı. Yalçın’a göre tasarı bir daha Parlamento’ya geldiğinde aynı uygulamanın tekrarlanması en büyük ihtimal.

Türkiye’ye mesaj
Parlamento ve Senato’da sonuç ne olursa olsun yasa tasarısı tamamen ortadan kaldırılana kadar CGT’nin eylem ve grevlerine devam etmekte kararlı olduğunu söyleyen Nail Yalçın, önümüzdeki hafta CGT yöneticileriyle çalışma bakanının bir görüşme gerçekleştireceğini ifade etti. Türkiye’deki işçi sınıfına da dayanışma mesajı gönderen Yalçın, AKP’nin bu yıl kabul ettiği kiralık işçilik yasasının son derece tehlikeli olduğunu, Fransa’da 30 yıldır bunun sıkıntısını çektiklerini söyledi ve Türkiye’de işçi haklarının sürekli gerilemekte olmasının çok üzücü olduğunu belirtti.
Fransa’daki işçi sınıfına destek vermek isteyen Belçikalılar da dün Fransa - Belçika sınırında CGT ile birlikte eylem düzenledi ve yol kesti. Belçikalı ve Fransız sendikacı grup araçlarıyla A22 otoyolunu trafiğe kapattı. Sendikacılar trafikte bekleyenlere çalışma yasa tasarısı karşıtı bildiriler dağıttı. Belçika’nın Rekkem kentinde düzenlenen gösteride sendikacıların A22 otoyolunu kapatması A1, A22 ve A23 otoyollarını trafiği uzun süre aksattı. Otoyollarda kilometrelerce uzunlukta kuyruklar oluştu.

Kaynak: Birgun.net