SEMİH GÜVEN [email protected] @semihguvenn

Dünya ekonomisine dönük endişelerin artması yatırımcılar tarafından ‘güvenli liman’ olarak görülen altına talebi artırdı, altının ons fiyatında 15 ayın zirvesi olan 1300 dolar seviyesi görüldü. Altının ons fiyatındaki yükseliş gram altında da sert yükselişe neden oldu. Gram altının fiyatı son 1 ayın zirvesi olan 117 TL’yi geçti.

Altında yaşanan sert yükselişi BirGün’e değerlendiren Yatırım Danışmanı Emin Tay, altın fiyatlarındaki yükselişin doların küresel ölçekli değer kaybından dolayı oluştuğunu söyledi. Dolardaki değer kaybında en büyük etkenin ABD Merkez Bankası Fed’in 2016 yılı faiz artırımını 2 ile sınırlı tutması olduğunu ifade eden Tay, Çin’deki düşük büyüme temposunun da ABD dolarının değer kaybını tetiklediğini söyledi.

Lira değer kaybederse...
Liranın da bu süreçte dolar karşısında değer kazandığına işaret eden Tay, “Eğer ileride TL’yi diğer piyasalardan negatif ayrıştıracak bir anayasa referandum süreci, olası bir erken seçim durumu gibi gelişmeler olursa altın fiyatlarını çok daha dramatik seviyelerde görebiliriz. 120 TL’nin üzerini görme ihtimalimiz yükselir” diye konuştu.



İran devre dışı bırakılabilir
Varili 48 dolara kadar yükselen petrol fiyatlarına ilişkin olarak da konuşan Tay, petrolde 54 dolara kadar yükselişin yaşanabileceğini söyledi. İran’ın petrol arzını uğradığı ambargo seviyesine taşımak istediğini, dolayısıyla petrol arzını kısmaya yanaşmayacağını belirten Tay, “Suudi Arabistan’ın baskısına rağmen İran geri adım atmak istemiyor. Ambargo nedeniyle İran ciddi bir pazar kaybetmişti. ABD ve Suudi Arabistan ciddi bir pazar elde ettiler. İran bunları geri almak istiyor. Dolayısıyla yeni karar çıkma ihtimali petrol fiyatlarını yukarı yönlü itebilecek bir gelişme ama o kararın İran’ın ayrı tutulup öyle çıkabileceğini düşünüyorum. Aksi halde İran kesinlikle yıllardır kaybettiği pazarı geri almadan ya da eski üretim seviyelerine geri dönmeden bu anlaşmaya imza atmayacaktır” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net