SEVKAN UZEL

Sinema salonunun herhangi bir yerinde oturup, 3D gözlük takmak zorunda olmadan üç boyutlu film seyretmek ister miydiniz? Artık bu mümkün. Şimdilik prototip aşamasında olsa da, bu görüntü sisteminin yakın gelecekte halkın kullanımına sunulacağı kesin.

CSAIL Laboratuvarı ve Weizmann Enstitüsü işbirliği ile geliştirilen yeni sistem, özel lensler ve aynalar kullanıyor. Aslında gözlük kullanmadan 3D izleme teknolojisi daha önce geliştirilmişti. Ancak o sistemde çözünürlükleri aşırı yüksek ekranlar gerektiği için sinema olarak kullanılma olanağı yoktu. Yeni geliştirilen sistemde bu sorun ortadan kalkıyor.

3D özellikli televizyonlar, derinlik algısı oluşturmak için izleyicinin iki gözünün farklı pikseller görmesinden yararlanır. Buna paralaks engeli denir ve izleyiciden belli bir uzaklıkta olmalıdır. Sinema salonları gibi büyük ortamlarda, izleyicinin farklı açı ve uzaklıklarda olması gerekecektir. Dolayısıyla herkesi kapsayabilecek yeni fiziksel projektörler gerekir. Bu mümkün olsa da, görüntü çözünürlüğünden fedakârlık etmeyi gerektirir. Yeni teknolojide ise tek bir görüntü içine farklı paralaks engelleri kodlanıyor. Böylece her izleyici, kendi konumuna özgü paralaks engeli ile karşılaşıyor.

Kaynak: Birgun.net