PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, 9 Nisan’da başlatılması hedeflenen Cenevre’deki Suriye görüşmelerinin ikinci turu için kendilerine herhangi bir davetiyenin ulaşmadığını kaydetti.

Cenevre-3 görüşmelerine ilişkin Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, Cenevre -3 görüşmelerinde Rojava’daki oluşumların temsilcileri olmaksızın alınan her ne karar olursa olsun, Rojava halkının alınan kararlara uyma veya uygulama zorunluluğunun bulunmadığını belirtti.

imc'nin haberine göre, görüşmelerin ikinci turunda ciddi ve büyük değişimlerin olmasını beklediklerini dile getiren Müslim, toplantı görüşmelerinde yer alan tüm tarafların büyük değişimler olmaksızın görüşmelerin aynı seyirde devam edeceği kanaatine vardıklarını dile getirdi.

Salih Müslim şöyle konuştu:

“BM Suriye Özel Temsilcisi Setaffan De Mistura’nın kaleme aldığı kararnamenin kimseye fark kılınmadığını dile getirdi. Hazırladığı bu belgenin resmiyeti bulunmamaktadır. Sadece toplantının birinci turuna ilişkin düşüncelerini sıralamıştır. Belge metninde yer alan tüm başlıklar temel başlıklar olup, hayata geçirilmesi de zor şeyler değildir.

“Suriye’nin inşası için mücadele yürütmekteyiz”

“Merkezi olmayan demokratik bir Suriye’nin inşası için mücadele yürütmekteyiz. Bunlar belgede ifade edilmemiş hususlardır. Tabi ki bu normal bir şey. Çünkü kaleme alınan belge, toplantıda yer alan Esed Zubî, Mihemed Elûş ve Beşar El-Ceferî gibilerin zihniyetine göre sıralanarak ele alınmıştır. İsimleri belirtilen kişilerin hepsi de Baas zihniyetinin ürünüdürler. O nedenle görüşmelerin aynı düzeyde devam edeceğini düşünmüyorum.

“Eğer aynı seyirde devam ederse hiçbir sonuç alınabileceğini düşünmüyorum. Bizde görüşmelerin seyrinin değişmesini ümit ederek daha elverişli bir durumun ortaya çıkmasını istiyoruz.

‘Görüşmede yoksak kararları uygulamayız’

“Rojava halkının temsilcileri söz konusu ikinci tur görüşmelerinde yer almazlarsa eğer toplantıdan her ne karar alınırsa alınsın, bu kararları uygulama gibi bir mecburiyetimiz bulunmamaktadır.”

Kaynak: Birgun.net