BirGün/Ankara

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Özcan Purçu, Afyonkarahisar’da çadırda yaşayan Roman vatandaşların su ihtiyacı talebini ilettiği, ardından defalarca görüşmek istediği ancak görüşme talebini reddeden, son olarak “Romanlar suç makinesi” diyen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a belediye binası önünde tepki gösterdi.

Purçu, “Söylemlerinin arkasında olduğunu belirten Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban 15 Haziran’da yaptığı yazılı açıklamasında 'Suç makinası derken, Afyon’da ve diğer şehirlerde yerleşik olarak yaşayan Roman vatandaşlarımızı kast etmiyorum. Ankara yolundaki göçebeleri kast ediyorum' diyerek ayrımcılık yaptığını kabul etmiştir. Belediye Başkanını kınıyorum” dedi.

Milletvekilleri de hazır bulundu

Purçu'nun belediye binası önünde yaptığı açıklamada CHP Afyon Milletvekili Burcu Köksal, Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Kemal Demirkıran da bulundu.

"Öncelikle su istiyorum"

Özcan Purçu, açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Ben, çadırdan çıkmış göçebe bir ailenin çocuğu olarak, üniversiteyi bitirmiş, Cumhuriyet Halk Partisi’nden milletvekili seçilmiş, ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi Divanına seçilmiş bir kardeşinizim. Ne insan haklarında ne hukukta hak ayrımı kabul edilemez. Bizim ayrımız gayrımız yok. Romanın göçebesi, Kürdün yerleşiği, Türkün göçebesi ayrımı olmaz. Çadırdan çıktım, göçebe bir çocuk olarak dünyaya geldim. Çadırda olmaktan da onur duyuyorum, gurur duyuyorum. Bugün o çadırlardan, su gitmeyen o çadırlardan da milletvekili çıktığını ispat ettim. O çadırlardan milletvekili çıkabilir. Yeter ki sahip çıkalım. Belediye Başkanı dışlarsa, vali dışlarsa, kaymakam dışlarsa ne yapsın, ölsün mü o insanlar? Belediye başkanından 3 şey istedim. Ama öncelikle su istiyorum. Rica ediyorum, bu insanlar sırtlarında su taşıyor. Hayırlı Ramazan günde suyu çok mu gördün o çadırda yaşam mücadelesi veren göçebelere? O vatandaşlarımızdan bir suyu mu esirgedin? Yapabiliyorsan tuvaletleri yok, çocuk sayısı fazla, çocuk parkı da yapabilirsen memnun olurum dedim. Sonrasında defalarca aradık yanıt vermedi. Türkiye’nin her yerinde ama göçebe ama yerleşik Roman vatandaşlar var. Bunun ayrımı yapılır mı? Hükümet Roman Strateji belgesi açıklıyor, Romanlara konut yapacağım diyor, burada Romanlara su bağlanmıyor. Böyle bir çelişki var mı? Gereken neyse yapacağım. Belediye başkanı hakkında hukuki süreci başlatacağım."

Kaynak: Birgun.net