22 Ağustos’ta cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla tutuklanan Atakan Türk ve Batuhan Asal için Giresun’da bugün(9 Eylül Cuma) KESK Konferans Salonu’nda Birleşik Haziran Hareketi ve Giresun Halkevi’nin katılımıyla basın açıklaması düzenlendi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra paralel yapıya düzenlendiği iddia edilen operasyonun asıl hedefinin toplumsal muhalefet olduğunu belittikten sonra şunları eklediler:

“15 Temmuz darbe girişiminden sonra kandırıldığını iddia edenler, 14 yıl boyunca yol arkadaşı olan cemaate başlattığı operasyonu toplumun ilerici, aydın, demokrat insanlarına yöneltmiştir. Darbe girişimi sonrası 3 aylık OHAL ilan edilmesiyle gazetecilere, sanatçılara, üniversitelerde barışı savunan akademisyenlere yapılan saldırıları doğanın talanını kolaylaştıran ve işçinin alınterine el uzatan yasalar takip etmiştir. Evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde hareket etmekten kaçınan AKP, kendisine muhalif her kesimi susturma baskılama arayışına girmiştir.

Hazır ol vaziyetinde duran yargının boy gösterdiği adli yıl açılış törenine tanık olduğumuz bir dönemde yargı bağımsızlığı sorgulanır olmuştur. Cumhurbaşkanı bu görüntülerin yaşandığı tarihten 1 ay önce televizyon kanallarına çıkarak " Şahsıma ait tüm hakaret davalarını bir kereye mahsus affediyorum, tüm davaları geri çekiyorum." demiştir. 22 Ağustos günü Giresun'da sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptıkları paylaşımların cumhurbaşkanına hakaret içerdiği iddiasıyla Atakan Türk ve Batuhan Asal'ın tutuklu yargılanmalarına karar verilmiştir. Yenikapı söylemlerinde kalan demokrasi anlayışı, demokratik hakkını kullanan ve düşüncelerini ifade eden insanların karşısına açığa alma, soruşturma, tutuklama ve ötekileştirme olarak çıkmıştır.

18 gündür tutuklu yargılanan Atakan ve Batuhan için 23 Ağustosta tutuklu yargılamaya itiraz edilmiştir. Tutukluluk halinin itirazına ilişkin verilen bu dilekçeye mahkemenin iş yükü bahane edilerek geç cevap verilmiştir. Hukuk gözetilmeyen bu cevapla birlikte tutukluluk hali bir cezaya dönüştürülmek istenmektedir.

Yaşamın her alanında kendine biat edilmesini umanlar karşılarında bizleri bulacaklardır. "Ne istediler de vermedik" diyenler suç ortaklarıyla birlikte demokrasi, özgürlük ve laiklik mücadelesi verenlere hesap vereceklerdir. Eşitlikçi, demokratik ve laik bir ülke düşleyen Atakan Türk ve Batuhan Asal özgür bırakılmalıdır.”

Kaynak: Birgun.net