Van Bayram Otel’de 5 yıl önce yaşanan iş cinayetinde hayatını kaybeden gazeteci Cem Emir’in kardeşi Tuncel Emir, otel sahibi Tevfik Bayram’ın Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile tahliyesi için ‘Üzüldüm ama şaşırmadım” dedi. Emir, iş cinayeti davalarında maalesef cezasızlığa alıştık” diye konuştu. Davanın avukatlarından Murat Kemal Gündüz de, Bayram’ın otelde hayatını kaybeden her kişi için sadece 2 ay hapis yattığına dikkat çekti.

İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin adalet arayan yakınları, dün 54’üncü kez düzenledikleri Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde bir araya geldi. İstanbul Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen eylemde, Van Bayram Otel davası özelinde bir kez daha iş cinayeti davalarındaki cezasızlığa vurgu yapıldı.

‘Maalesef alıştık’

Bayram Otel’de görevi gereği bulunan ve depremde hayatını kaybedenler arasında yer alan gazeteci Cem Emir’in kardeşi Tuncel Emir, “Tevfik Bayram’ın salınmasına üzüldüm ama şaşırmadım. İş cinayeti davalarında ve diğer davalarda maalesef cezasızlığa alıştık” dedi. Emir, Ekim 2011’de yaşanan ilk depremden sonra görevini yerine getirmeyen dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu’nun hiç yargılanmadığını da ifade etti.

Davanın gönüllü hukukçularından Murat Kemal Gündüz ise “Tevfik Bayram’ın cezası Yargıtay tarafından bozuldu ve cezanın artırılması istendi. Daha sonra aynı Yargıtay, cezanın düşmesini istedi. Ama yerel mahkemenin tavrının ne olacağı henüz belli değildi, süreç devam ediyordu. Bu süreçte sanık KHK ile tahliye edildi. Buna göre Tevfik Bayram, hayatını kaybeden her kişi için sadece 2 ay hapis yatmış oldu” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Van’da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılarak 24 kişiye mezar olan Bayram Otel’in sahibi Tevfik Bayram, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılmış, dosya Yargıtay’a gönderilmişti. Yargıtay 12. Ağır Ceza Dairesi, ‘olayda bilinçli taksir olduğu’, eylemin ağırlığı ve ölen kişi sayısının fazlalığı nedeniyle ‘eksik ceza tayin edildiği’ gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozmuştu.

Bu karar üzerine yeniden yapılan yargılamada bu kez Bayram’a 15 yıl 6 ay 20 gün hapis cezası verildi. Ancak Yargıtay bu kez, önceki kararının tam aksine ‘olayda bilinçli taksir olmadığı’ gerekçesiyle cezayı fazla buldu ve yeniden yargılama yapılmasını istedi.

Yerel mahkemenin bunun üzerine nasıl bir tutum alacağı merak konusuyken, avukatlarının Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen değişiklikler kapsamında yaptığı başvuru sonucunda Tevfik Bayram 23 Ağustos’ta tahliye edildi.

Kaynak: Birgun.net