BARIŞ AKPOLAT [email protected]

Fotoğraf: Recep Yılmaz

Zeytinli bu yılın en bomba olayıydı. Memlekette pek çok konser ve festival iptal olurken veya iptal edilmek zorunda bırakılırken, terördü dövizin yükselişiydi filan derken elde avuçta bir şey kalmadı. Zeytinli’yi çok eleştirdim amatör gruplar konusunda ama festivalin duruşunu eleştirecek değiliz. O şuursuzluk olur. Festivale ben gidemedim çünkü bu hafta evleniyorum. Yıllarca o konser benim bu festival senin dedikten sonra bir yıl kendime festival izni verebilirim diye düşündüm. Vermemek daha rock’n roll bir hareket olabilirdi bunun farkındayım. Bazen olmayınca olmuyor işte.

Neyse, ben gidemedim ama Motto Müzik Youtube kanalı için Kemal Tuğrul Sümer gitti. Kendisinin Düz Konser Adamı adlı programının yeni bölümü için montajlanmamış malzemeleri de izledim ki bir fikrim olsun iyice. Bire bir yorumum maalesef yok. Ama bazı şeyler söylemem lazım. Ve bu söyleyeceklerim festival organizasyonuna. Dalgasız çarşaf deniz halini alan müzik ve konser sektörü için inanılmaz bir ferahlık yarattılar. Bunalmış gruplara sanatçılara sıkılmış seyirciye, eğlenmeye aç rock’çısına çölde vaha sundular. Kendi adıma teşekkür ederim. Black Tooth’la circle pit yapan genç kardeşimin de Şebnem Ferah da sahnedeyken gözleri dolarak bağıra bağıra şarkı söyleyen veya Hayko Cepkin için sabahın köründe sahne önünde güneşin altında oturan arkadaşlarıma da saygım sonsuz. Helal olsun size. 150 bin kişiye ayrı ayrı teşekkür ederim.

Yalnız izlediğim videolar üzerinden görüş paylaşan birkaç talebe tepkim var. Es geçemem… Festival alanında duşlardan “birazcık azıcık sıcak su” isteyen bir arkadaş vardı mesela. Ya arkadaşım 5 günlük festivalde hangi sıcak su? Biz yıllarca duşu olmayan festivallerde süründük. Suyu bulmuş da sıcağını arıyor bir de. Gerçekten olacak iş değil. Tuvaletlerin pisliğinden yakınanlara çok bir şey söyleyemiyorum. Şimdi en doğal hakkı tuvalet temizliği ama yurtdışı festivalleriyle de karşılaştırıyorum ve ben daha öyle temiz bir festival tuvaleti görmedim, anca basın veya VIP alan tuvaleti olacak.

Festival alanına 30 değil 330 portatif tuvalet daha koyulsa da temiz olması mümkün değil. Anca sıra olmaz, temizlik maalesef.
Festival biraz da budur. Sıcak su filan olmaz, kendimize gelelim. Gruplara gelecek olursak… Festivalin fazlasıyla iyi geçtiği belli. Gruplar ve seyirci mutluysa sorun yok ki genel olarak mutlu görünüyor herkes.

Fakat esas mutlu olan başka bir kitle var: Esnaf. Öyle ki banka kredi ödemelerini bu döneme alıyormuş. Edremit Belediyesi Sosyal Medya Editörü Okay Önder festivale dair birkaç şey paylaşırken bundan bahsetmiş… İşte bir festival veya büyük bir etkinliğin yarattığı katma değer böyle bir şey. Ama bunu bu tarz sanat etkinliklerini engellemeye çalışanlara anlatmak zor.

Birkaç festival bilgisi:
• Hayko Cepkin sahnede tam 3 saat kaldı.
• Ana sahnede 34 farklı sanatçı çıktı.
• Metin Türkcan hem solo performansı hem Şebnem Ferah hem de Pentagram ile sahne alarak festivalin en çok sahne alan sanatçısı oldu.
• Ceza festivale rahatsızlığı sebebiyle katılamadı.
• Kurban’ın davulcusu Burak Gürpınar, hastalığı sebebiyle sahne alamayan Kerem Kabadayı’nın yerine geçerek Mor ve Ötesi’ne eşlik etti.
• Selda Bağcan, Ceylan Ertem ve Hayko Cepkin’in seslendirdiği ‘Yuh Yuh’ festivalin en çok çalınan şarkısı oldu.
Okuyucuya Not: Son zamanlarım biraz koşturmacalı geçti evleneceğim için. Yeni müzik pek dinleyemedim. Elimin altında pek çok albüm var. Sizden 2 hafta süre istiyorum hem kafamı hem de şu güzel müzikleri denize karşı bir ortamda dinleyeyim. Sevgiler.

Kaynak: Birgun.net