Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İstanbul Şubesi’nin kullanımında olan Yıldız Sarayı Dış Karakol binasının önceki gün polis tarafından zorla boşaltılarak, 15 kişinin gözaltına alınmasıyla ilgili dün bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısında; saldırının Gezi Direnişi’nin yıldönümünde olması dolayısıyla, “AKP Gezi’nin intikamını almaya çalışıyor’ dendi.

Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde düzenlenen toplantıda, 24 meslek odası adına basın açıklamasını Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar okudu. Binanın boşaltılması ve avukatlar ile yöneticilerin gözaltına alınmasını hukuk dışı uygulama olarak nitelendiren Çakar, “Hukuk dışı bu uygulamaları kınıyor, yetkilileri hukuka ve yargı kararlarına uymaya davet ediyoruz. Bu tahliye işlemini Gezi’nin 3. yılına tesadüf ettirmişler. Nihayetinde bir Gezi’den intikam alma operasyonu olduğunu burada açıkça görmekteyiz” dedi. Sözlerini “12 Mart ve 12 Eylül gibi baskı dönemlerine direnmeyi bilen TMMOB ve bağlı Odaları olarak, bu iktidarın baskılarına da onurlu bir şekilde direnecektir, direnmektedir” diye sürdüren Çakar, “Meslek Odaları susmadı, susmayacak, gerçekleri teşhire, kamu ve halk çıkarlarına yönelik kamusal hizmete kararlılıkla devam edecektir” ifadeleriyle açıklamayı sonlandırdı.



Gezi operasyonu
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu ise “Tahliye işlemini Gezi’nin 3. yılına tesadüf ettirmişler. Nihayetinde bir Gezi’den intikam alma operasyonu olduğunu burada açıkça görmekteyiz” ifadelerinde bulundu. Muhçu, suç durusunda bulunacaklarını ise “Bizler, bunu kabul etmediğimiz, bu hukuksuzluğa açıkça direndiğimiz, bize kamu adına edilen bu mekâna sahip çıktığımız için gözaltına alındık. Yaklaşık 7 saat civarında bir gözaltı süresi sonunda serbest bırakıldık. Polise ifade vermeyeceğimizi, gözaltına alınan arkadaşlarımızla birlikte dile getirdik. Buna rağmen henüz bir savcılık soruşturması olmamasına rağmen gözaltına son verildi. Dün Cumhuriyet savcılığına bu işlemle ilgili suç duyurusunda bulunduk. Bundan sonra bu işlemi gerçekleştiren devlet memurları, kolluk kuvvetleri, talimat verenler hakkında yine davalar açacağız, suç duyurusunda bulunacağız” sözleriyle ifade etti.

Kaynak: Birgun.net