BİRGÜN/ANKARA

HSYK Genel Kurulu​, Gülen Cemaati​ soruşturması kapsamında geçici olarak görevden uzaklaştırılan 2 bin 847 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etti.

Görevden ihraç edilen hakimlerden birisi de muhalif ve sol kimliği ile tanınan YARSAV ve Yargıçlar Sendikası üyesi Tuncay Elarslan,15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında HSYK bir kez daha düğmeye bastı. Gülen Cemaati'nin yargı ayağına yönelik soruşturma listesine alınan 3 bin 12 hakim ve savcıdan 2 bin 847'sinin meslekten ihracına karar verildi.

AİHM'e gidilecek

21 yıllık Asliye Ceza Hakimi görevi süresince Gülen Cemaati'nin baskısına ve kıdem durdurma cezasına maruz kalmasına karşın, solcu kimliği ile tanınan Hakim Elarslan'ın ihraç edilmesi dikkati çekti.

YARSAV: OHAL uygulamaları hukuk içinde kalmalı

Elarslan'ın 10 günlük itiraz süreci içerisinde HSYK'ya başvuracağı, sonrasında Danıştay'a başvuracağı ve iç hukuk yollarından olumlu yanıt alamadığı taktirde AİHM'e kadar gideceği bildirildi.

Urfa'da evine yapılan baskınla 16 Temmuz günü gözaltına alınan ve yaklaşık 3 gün bekletildikten sonra adli kontrol şartı ile bırakılan Elarslan'ın görevden ihraç edilmesinin ardından mal varlığına da el konuldu.

Elarslan'ın yakın çevresi tarafından, solcu kimliği üzerinde durulurken, "Sinop'ta görev yaptığı 1 yıllık süreç içerisinde hakkında iki müfettiş bir de savcılık soruşturması açıldı. Soruşturma gerekçeleri ile Gezi direnişinin yıl dönümünde açıklama yapmak ve Birleşik Haziran Hareketi'nin Laik Eğitim için boykot eyleminde açıklama yapmak..." bilgisi verildi.

Elarslan'ın Gülen Cemaati operasyonu kapsamında meslekten ihraç edilmesini de “onur kırıcı" değerlendirildi.

Gülen Cemaati en iyi hükümet tarafından biliniyor

Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, sürece ilişkin BİRGÜN'e şunları kaydetti:

"FETÖ Cemaati mensubu yargıç ve savcıların yargıya ve Türk adalet sistemine verdiği zarar tartışılmaz. Bununla birlikte terör soruşturmalarının da hukuk içerisinde kalınarak yapılması gerekir. İhraç edilen isimler arasında FETÖ ile hiç bir şekilde ilgisi olmayan yargıç ve savcılar bulunmaktadır. Hukuken ihraç edilen yargıç ve savcılar üzerine atılan eylemlerin nedensellik bağı oluşturulacak şekilde belirtilmesi gerekmektedir. İhraç kararı genel takdir ve kanaat içeren sözlerle oluşturulmuştur.

İhraç çok ağır bir cezadır. Hakim ve savcıların azledilmezliği ilkesinin istisnasıdır. Eğer, yeterince özenli davranılmazsa, hukuken verilmesi düşünülen meslekten çıkarma cezaları bir azil usulü haline gelir. Diğer yandan, ihraç edilen yargıç ve savcıların yüzde 80 gibi bir çoğunluğu şuan Cemaat ile mücadele ettiğini söyleyen siyasi iktidar tarafından mesleğe alınmıştır. O zaman gerekli soruşturulmaları yaptırılmıştır. Sorumluluk tespit ediliyorken bu yapı ile siyasi iktidarın ortaklık yaptığını ve cemaat yapılanmasının en iyi hükümet tarafından bilindiğinin unutulmaması gerekir."

Kaynak: Birgun.net