HABER MERKEZİ

Türkiye’nin Mart 2016 dönemi işsizlik rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre düşüş gösterdi. TÜİK’e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 46 bin kişi azalarak 3 milyon 23 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,5 puanlık azalış ile yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti. Rakamları yorumlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “İşsizlik verisi ekonomide işlerin iyi gittiğini gösteriyor” dedi.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü’ne (DİSK-AR) göre ise rTÜİK’in açıkladığı işgücüne ilişkin rakamlar gerçek işsizliği yanstımıyor. Rakamları değerlerinden DİSK-AR işsizlikte resmi rakamlara göre son bir yılda yaşanan sınırlı düşüşte hizmet sektörü ve kamudaki istihdam artışı önemli bir rol oynadığını bildirdi.

Tarım dışı işsizlik yüzde 11,9
Raporda TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı (standart) genel işsizlik oranının işgücü piyasalarındaki gerçek durumu yansıtmadığı ifade edilerek, “Dar tanımlı işsizlik hesaplarının taşıdığı kısıtlar nedeniyle, işsizliğin gerçek boyutlarının anlaşılması için geniş tanımlı (alternatif) işsizlik verilerine ve diğer işsizlik türlerine bakmak zorunludur. Geniş tanımlı işsizlik oranı Mart 2016’da yüzde 18,5 olarak gerçekleşti. İşsizlikte gerçek durumu anlamak için tarım dışı işsizlik verileri büyük önem taşıyor. Nitekim tarım dışı işsizlik oranları yüzde 11,9 ile standart işsizlik oranının oldukça üzerinde gerçekleşti” bilgisi verildi.


Kadınlarda işsizlik yüksek
Mart 2016’da yüzde 11,8 olarak gerçekleşen kadın işsizliğinin ortalama işsizlik oranının oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada tarım dışı kadın işsizliğinin de yüzde 15,4 iken, tarım dışı genç kadın işsizliği ise yüzde 22,9 ile en yüksek işsizlik türü olduğu bilgisi paylaşıldı. Raporda genç işsizliğe de vurgu yapıldı. Mart 2014 ayında yüzde 16,7 olan genç işsizliği Mart 2016’da yüzde 17 olarak gerçekleşti. Tarım dışı genç işsizliği ise yüzde 19,1 ile vahim boyutlara çıktı. Yüksek öğrenimli işgücünde işsizlik Mart 2014 ayında yüzde 8,7 iken Mart 2016 ayında yüzde 9,7’ye çıktı.

Üretim arttı, istihdam azaldı
Raporun dikkat çeken bir diğer bölümü ise istihdam piyasasının görünümü üzerine oldu. Rapora göre imalat sanayiinde büyüme ve üretkenlik artışının tersine istihdam azalıyor. İmalat sanayiinde son bir yılda üretim artışı yüzde 6, verimlilik artışı yüzde 6,4 olarak gerçekleşirken istihdam artmadı, tersine yüzde 0,8 oranında azalma gösterdi.

TYP’yi de kullandılar
TÜİK’in işsizliği azaltmada bir başka kullandığı yöntem olan Toplum Yararına Programlar’a (TYP) da raporda yer verildi. Mart 2016 itibariyle TYP adı altında çalıştırılanların sayısı ise 277 bin oldu. Rakam, işsizliğin istatistiksel anlamda azaltılmasına katkı sunmuş oldu.

***

İşsizliği azaltmak için...

DİSK-AR tarafından işsizliği azaltıcı önlem ve teleplerden başlıcaları şöyle oldu.
• Haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.
• Uluslararası çalışma normları doğrultusunda herkese en az bir ay ücretli yıllık izin hakkı tanınmalıdır.
• Güvencesiz çalışma biçimlerine son verilmeli.
• Sendikal hak ve özgürlüklerin kullanımı güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı.
• Toplum yararına çalışma programları kapsamında çalıştırılanlar daimi işçi statüsüne geçirilmeli.
• İşsizlik Sigortası Fonunun amaç dışı kullanımına son verilmeli.
• Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli.

Kaynak: Birgun.net