SERBAY MANSUROĞLU
[email protected]
@serbaymansur

Samsun’da ‘proje okul’ ilan edilen 2 okulda 61 öğretmenin usulsüz şekilde norm kadro fazlası olarak atamasının yapıldığı ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanıp 1 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan Proje Okul Yönetmeliği'ne göre aynı okulda 8 yılını dolduran öğretmen tayin edilecek. Yönetmeliğin ardından Milli Eğitim Bakanlığı, 19 Eylül’de genelge yayımladı ve 8 yılını dolduran öğretmenlerin tercih yaparak atamasının yapılacağını, tercih yapmayan öğretmenlerin de istekleri dışında atanacağı belirtildi.

Proje okulu kapsamında olan Samsun Anadolu Lisesi ve İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Anadolu Lisesi'nde bulunan öğretmenlerin tamamına yakınının atamaları ise Bakanlığın genelgesinden önce 9 Eylül tarihinde yapıldı. Genelge gelmeden yapılan usulsüz olan bu atamalarla birlikte hem öğretmenler, hem de öğrenciler mağdur edildi.

'İki okul eğitime başlayamadı'

Uygulamanın mağdurlarından olan Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, kentte iki okulun eğitime başlayamadığını ifade etti. Kara, “Samsun Anadolu Lisesi öğretmenlerine iki gün boyunca ders programı verilmemiştir. 20 yıllık öğretmenim. İlk gün tanışır ertesi gün ders başlardık. Öğrenciler okulun tarihinde ilk defa 3 gün üst üste ders yapamamıştır. Samsun Anadolu Lisesi'nde 48 öğretmenin 46’sının, Sosyal Bilimler Lisesi’nde ise 18 öğretmenden 15’inin okulla ilişkileri 20 Eylül tarihinde kesilmiştir. Bu iki okula bu süre içinde görevlendirilmek üzere telefonla öğretmen aranmıştır. Ne yazık ki MEB bu yaptığı uygulama ile sadece öğretmenleri değil, bu okullardaki öğrencileri de mağdur etmiştir” diye konuştu.

'Uygulama baştan aşağı usulsüz'

Başarılı okulların cezalandırıldığını ifade eden Kara, mağdur bir öğretmen olarak şu değerlendirmede bulundu: ''Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü uygulaması baştan aşağıya usulsüzdür. Türkiye’de bu yönetmelik sadece Samsun iline özel mi gelmiştir? Bakanlık genelgesi beklenmeden yapılan bu atamalardan en büyük zararı öğrenciler görmüştür. Samsun’un başarısı için çalışacağını ilk geldiğinde ifade eden Milli Eğitim Müdürümüz ile görüşme isteğimize bugüne kadar olumlu bir yanıt vermemiş olmasını da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Biz diyoruz ki, bu okullarda çalışan öğretmenleri görevden aldığınızda; bu okulların seçilme nedeni olan öğretmen ve öğrenciyi de yok sayıyorsunuz.''

*****

Öğrencilerin geleceği riske atılıyor

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “proje okul” tartışmasını Meclis gündemine taşıdı. Konuya ilişkin hazırladığı soru önrgersini Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunan İlgezdi, ‘’Milli Eğitim Bakanlığının ‘proje okul’ olarak adlandırdığı ancak ne olduğu ve ne işe yaradığı kimse tarafından anlaşılamayan bu projeye karşı çıkan öğrenciler, ‘Bakanlık yayımladığı son yönetmelik ve görevden almalarla kaderimizle oynuyor’ demektedirler” dedi. “Proje okul”lara sınavla seçilerek alınan öğretmenlerin norm fazlası gösterilerek başka okula tayine zorlandığını hatırlatan İlgezdi, bu atamaların hem Anayasa’ya aykırı olduğunu hem de öğrencilerin geleceği açısından da büyük risk taşıdığını vurguladı.

Kaynak: Birgun.net