SEVİL ASLAN

İlişkilerin 'normalleştirilmesi' adına İsveçre'nin Cenevre kentindeki İsrail ve Türkiye görüşmelerinden somut bir antlaşma çıkmazken, gözler bir sonraki 'raunda' çevrildi.

İki ay aradan sonra yapılan görüşmede Türkiye heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlık etmişti. İsrail heyetinde ise Başbakan Netanyahu'nun danışmanı Joseph Ciechanover ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jacop Nagel yer almıştı.
Görüşmede tarafların üç yıldır müzakere edilen anlaşmaya son halini vermeye çalıştığı görüşmede İsrail’in 2010’da Mavi Marmara’ya düzenlenen baskın için Ankara'nın talebi olan 20 milyon dolarlık tazminatı ödemeyi kabul ettiği öne sürülmüştü. Türkiye'nin bir diğer şartı olan Gazze ablukasının nasıl kaldırılacağına dair bir formül bulunmaya çalışıldığı aktarılmıştı.

Yalnızlaşmış iki ülke
Türkiye-İsrail görüşmelerini BirGün'e değerlendiren Ankara Politikalar Merkezi Başkanı olan emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, "Tıkandığımız nokta Gazze'de ablukanın kalkmamasıdır ve bu noktada görüşmeler kilitlenmiştir" dedi.

Türkiye ve İsrail ilişkilerinin düzeltilmesi için bir çaba olduğunu belirten Çeviköz, şu ifadeleri kullandı; "Türkiye'nin Ortadoğu'daki politikalarının ortaya çıkardığı sıkışıklık, Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin yeniden normalleştirilmesi için yapılan arayışlara sebep teşkil etmiş olabilir. Türkiye ve İsrail bölgede yalnızlaşmış iki ülkedir. Bu bağlamda ilişkilerin düzeltilmesi için birbirlerine ihtiyaçları var. Bölgede birtakım projeler var, bu projelerin hayata geçmesi için bir yerlerden baskı geliyor ve baskıların sonucunda da bazı adımların atılması gerekiyor."

Rusya ile ilişkilerinin kötüleşmesi sonucu Türkiye'nin yeni bir enerji arayışına girmesinin de görüşmelerde etkisi olabileceğini savundu.

Görüşmeleri tıkayan Gazze meselesine de değinen Çeviköz, "Şimdilik ablukanın istediğimiz anlamda kalkması mümkün görünmüyor. Ama bu ablukanın yumuşatılmasını kendimiz için kabul görüp kamuoyuna bu şekilde yansıtırsak o zaman bir ilerleme olabilir ama dış politika dinamikleri bu durumu takdim etmeye engel olacaksa görüşmeden somut bir sonucun çıkacağını mümkün görmüyorum" dedi.

Kaynak: Birgun.net