HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde On Gözlü Köprü yakınlarında Çarşamba günü meydana gelen bombalı saldırının ardından gözaltına alınan Evrensel Muhabirleri Hasan Akbaş, Serpil Berk, Fırat Topal ve serbest muhabir Sertaç Kayar dün serbest bırakıldı. İki gündür gözaltında tutulan gazetecilere ters kelepçe takıldığı, darp edildiği ve ajanlık teklif edildiği belirtildi.

Patlamanın ardından olay yerine yakın oldukları için patlama bölgesine giden ve çektikleri fotoğrafları gazetelerine ulaştırmak için dönüşe geçtikleri sırada kimlik kontrolünde basın kartlarını gösteren gazeteciler keyfi bir şekilde gözaltına alınmıştı. Patlamanın haberini yapmak için olay yerinde olduklarını belirten gazetecilerin ifadelerini dikkate almayan polis, Hasan Akbaş, Serpil Berk, Fırat Topal ve Sertaç Kayar’ı ters kelepçe takarak karakola götürmüştü.

Gazetecilere avukatlarının olmadığı bir anda ifadelerini almak isteyen polisler, ‘ajanlık’ teklif etti.

***

Gazetecilere işkence Meclis gündeminde

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, gözaltına alınan gazeteciler Hasan Akbaş, Serpil Berk, Fırat Topal ve Sertaç Kayar’ın yaşadıkları ile ilgili Adalet Bakanı Bozdağ’dan soru önergesi yoluyla bilgi istedi. Gazetecilerin gözaltında polisler tarafından darp edilmesi ve ajanlık teklifi iddiaları başta olmak üzere, yaşanan son sürece ilişkin Birlik, Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

“Gözaltına alınan dört gazeteci ile ilgili yapılan bu gayrihukuki uygulamalardan haberdar mısınız?
Gözaltındaki gazetecilere hakaret eden ve ajanlık teklifinde bulunan polisler tespit edilip haklarında hukuki bir süreç başlatılacak mıdır?

Kaynak: Birgun.net