Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Özgür Mumcu, 'Zalim ve korkak' başlıklı köşe yazısı sebebiyle 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçundan hakkında açılan davada ifade verdi. İddianamede Mumcu’nun, 'Cumhurbaşkanına alenen hakaret' suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci Uğur Mumcu’nun oğlu, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Özgür Mumcu, “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçundan hakim karşısına çıktı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanık Şinasi Özgür Mumcu avukatı Bülent Utku ile birlikte hazır bulundu. Müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı avukatı Hatice Özay temsil etti. Kimlik tespiti işlemi ve iddianamenin okunmasından sonra, Mumcu’nun savunmasına geçildi. Yazdığı yazıda hakaret olmadığını sadece eleştiri hakkını kullandığını ifade eden Mumcu, "Gezi olayları sırasında başına gaz kapsülü isabet etmesi sebebiyle hayatını kaybeden Abdullah Cömert’in annesinin, oğlunun ölümünden sonra sarf ettiği bir takım sözlerden sonra müştekinin o sözleri nedeniyle şikayetçi olması üzerine yazılmış olan eleştirel bir yazıdır. Bu yazı Erdoğan’ın şikayeti üzerine yazıldı. Çünkü bu şikayet basında yer almıştı. Yazıda herhangi bir hakaret söz konusu değildir. Bir köşe yazarı olarak eleştiri hakkımı kullandım. Kaldı ki kendim de hukukçuyum ve öğretim görevlisiyim. Suçlamaları kabul etmiyorum.” dedi.


Mumcu, yargılama sonunda cezalandırılmasına karar verilmesi halinde bu cezanın ertelenmesini istemediğini belirtti.


'Avukat Özay: Eleştiri sınırlarının aşıldığını düşünüyoruz'

Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Hatic Özay da, şikayetlerinin devam ettiğini ve davaya katılma talepleri olduğunu kaydetti. Özay, “Sanık Mumcu’nun cezalandırılmasını talep ediyoruz. Yazı içerisinde, müvekkilimim acımasız davranan, halkına zulmeden bir kişi olarak tanımlanmıştır. Bu anlatım ile eleştiri sınırlarının aşıldığını düşünüyoruz. Yazının genelinde hakaret kastının mevcut olduğu anlaşılmaktadır.” diye konuştu.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, taraflara esasa ilişkin açıklamalarını bir sonraki duruşmaya kadar bildirmeleri için süre vererek duruşmayı Mayıs'ın 10'nuna erteledi.

4 yıl 8 aya kadar hapsi isteniyor

Mumcu’nun yazısının, içeriği itibariyle düşünce ve ifadeyi açıklama, basın özgürlüğü ve eleştiri sınırları aştığı ve ‘küçültücü’ ifadeler kullanarak, Cumhurbaşkanının onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek eylemlerle suç işlediği anlatıldı. İddianamede, Mumcu’nun “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. (CN)

Kaynak: Birgun.net