80 madde içeren torba tasarı TBMM'de kabul edildi. Tasarıya göre GAP Başkanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, TRT ve TDK özelleştirmeleri durdurulurken, Hakkari ve Şırnak il statülerini korudu. Tasarıyla birlikte belediyelere kayyum atanmasını öngören madde de tasarıdan çekildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, torba tasarı olarak bilinen "Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı"nın maddelerinin görüşmeleri tamamlandı. Görüşmelerde özel bütçeli idarelere ait ticari amaçlı kuruluşlardaki hisseler ile varlıklardan bu idarece Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirilenlerin, bu kanun hükümleri çerçevesinde özelleştirilebileceğine ilişkin düzenlemeyi tasarıdan çıkaran önerge kabul edildi. CHP'nin muhalefetiyle Hakkari veŞırnak'ın il statüsünden çıkarılıp ilçe olmasına ilişkin tasarıdaki maddeler geri çekildi. Böylece Hakkari ve Şırnak il olarak kalmaya devam edecek. Belediyelere “terörle ilişkili olduğu”gerekçesiyle kayyum atanmasını öngören tasarı da geri çekildi.

ÖZELLEŞTİRME DÜZENLEMESİ

Görüşmelerde özel bütçeli idarelere ait ticari amaçlı kuruluşlardaki hisseler ile varlıklardan bu idarece Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bildirilenlerin, bu kanun hükümleri çerçevesinde özelleştirilebileceğine ilişkin düzenlemeyi tasarıdan çıkaran önerge de kabul edildi.

Tasarıya göre aralarında Atatürk Orman Çiftliği, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun da olduğu kurumlar, varlıklarını özelleştirme idaresine devrederek, ihale yasasının kapsamı dışında özelleştirebilecekti.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Hukuk Müşaviri Mehmet Kilci, özelleştirme kapsamına giren kuruluşlardan bazılarını şöyle sıralamıştı:

“Atatürk Orman Çiftliği Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür Merkezi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, TRT, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, GAP Başkanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü.”

HAKKARİ VE ŞIRNAK KARARI

Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılıp ilçe olmasına ilişkin tasarıdaki maddeler geri çekildi. Böylece Hakkari ve Şırnak il olarak kalmaya devam edecek. İl olmaları planlanan Yüksekova ve Cizre ise ilçe olarak kalacak. Hakkari’nin "Çölemerik", Şırnak’ın da "Nuh" ismini alması öngörülüyordu.

Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılması ile PKK operasyonları nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine İçişleri Bakanı ve vali tarafından görevlendirme yapılmasına ilişkin düzenlemeler, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Torba Kanun tasarı metninden çıkarıldı.

KAYYUM DÜZENLEMESİ DE TASARIDAN ÇIKARILDI

Bir diğer tartışmalı düzenleme de belediyelere kayyum atanmasıydı. Tasarıya göre, terör suçu nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine içişleri bakanı ve vali tarafından görevlendirme yapılacaktı. Özellikle DBP ve HDP’li belediyeleri hedef alan bu maddeler de tasarı metninden çıkarıldı.

Kaynak: Birgun.net