PrInceton Plazma Fiziği Laboratuvarı fizikçileri, Güneş’in ve diğer yıldızların füzyon yolu ile enerji üretmelerini laboratuvar ortamında taklit etmenin yolunun küresel tokamaklardan geçtiğini belirten bir makale yayımladı.

Füzyon enerjisinden yararlanabilmek için ilk adım, aşırı sıcak plazmayı taşıyabilecek bir kap yapılandırabilmek. Kavanozda yıldız üretimi olarak söz edilen bu çalışma ile insanlık neredeyse sınırsız bir enerji kaynağına sahip duruma gelebilir ve fosil yakıt bağımlılığı son bulabilir.

PPPL’de ve İngiltere Culham’da bulunan kompakt küresel tokamaklar, bilimcilerin hayalindeki füzyon reaktörleri için esin kaynağı oldu. Küresel tokamaklar, geleneksel simit biçimli tokamaklara kıyasla daha kompakt cihazlar olup, göbeği çıkarılmış elmalara benzerler.

Güvenli, temiz ve neredeyse limitsiz bir enerji üretebilecekleri düşünülen bu santrallar, küresel ısınmaya neden olan sera gazı salmıyor ve uzun dönemli radyoaktif atık üretmiyor.

Küresel tasarım, füzyon tepkimelerine yakıt sağlayacak olan ve maddenin dördüncü hali olarak bilinen aşırı sıcak ve elektrik yüklü gaz şeklindeki yüksek basınçlı plazmaları nispeten düşük ve ucuz manyetik alanlar ile üretiyor.

Kaynak: Birgun.net