Dört aydır başta işçiler olmak üzere bir çok toplumsal kesimin yeni iş yasasına karşı yürüttüğü mücadele Fransa hükümetini giderek korkutuyor. Evrensel'den Deniz Uztopal'ın haberine göre, hükümet, yarın yapılacağı duyurulan yasa karşıtı işçi mitingini yasakladı!

1962’den bu yana Fransa’da ilk defa sendikaların bir yürüyüşü siyasi nedenlerle yasaklanmış oldu. Yaklaşık 4 aydır sendikalar işçi haklarını tahrip eden ve işyerinde hakları patrona teslim eden yeni iş yasasına karşı yoğun bir mücadele yürütüyordu.

Art arda yaşanan dev gösteriler, ülkenin en stratejik alanlarında tertiplenen grevler, kamuoyu yoklamalarında 4 aydır ve onca zorluklara rağmen sendikaların mücadelelerine düşmeyen destekler Manuel Valls hükümetini zora sokmuş ve her geçen gün daha da köşeye sıkıştırıyordu.

Sosyalist Parti Hükümeti, kendi milletvekillerinin bile karşı olduğu yasayı Meclisi baypas ederek doğrudan Senato’ya göndermişti. Senato yarın yasayı görüşecek. Aynı saatlerde ise işçi sendikaları eylem yapacaktı.

SENDİKALAR: YASAĞI TANIMAYACAĞIZ

Sendikalar ise hükümetin anayasal bir hak olan gösteri hakkına yönelik saldırı anlamına gelen yasağı tanımayacağını açıkladı. FO Konfederasyonu Genel Sekreteri Jean Jean-Claude Mailly yasağı tanımayacaklarını belirterek “Bu duruma sessiz kalınmaması gerektiği” çağrısında bulundu. CGT (Genel İş Konfederasyonu) Sendikası Ticaret işçileri Federasyonu Karl Ghazi de “Yürüyüşe çağrıyı yeniledikleri” ifade etti.

Siyasi partilerden de yoğun tepkiler geldi. FKP tüm militanlarını yürüyüşe çağırırken, Yeşiller Partisi içerisinde birçok milletvekili yasak kararının antidemokratik bir viraj olduğuna vurgu yaptılar. İktidar partisi Sosyalist partisi içerisindeki muhalif kanat da yasağa karşı.

Sosyal medya üzerinden ise on binlerce sendikacı binlerce yürüyüşe ev sahipliği yapmış Bastille ile Nation meydanları arasında yapılması planlanan yürüyüşe katılacaklarını ilan etmeye devam ediyor.

Kaynak: Birgun.net