Fransa’da yeni çalışma yasasına karşı grevler tüm hızıyla sürüyor. Fransa Ulusal Demiryolları’nda başlayan süresiz grev nedeniyle, şehirlerarası ulaşımda ve banliyö trenlerinde yüzde 50 oranında aksama yaşanıyor. Paris ve çevresindeki metro ile diğer toplutaşıma araçlarında grev bugün başlıyor. Havacılıkta da süresiz grev kapıda.

Bir haftadır hayat felç
Hükümetin işçilere dayattığı ‘yeni çalışma yasası tasarısı’, Fransa’da son bir haftada neredeyse hayatın felç olmasına neden oldu. Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle ülkenin birçok kentinde benzin bulmak çileye dönüşmüş, araç sahipleri benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu. Ardından halkın yöneldiği toplutaşımada grevler başladı.

Rafinerilerde yapılan eylemler nedeniyle yaşanan akaryakıt sıkıntısı devam ederken, Fransa Ulusal Demiryolları (SNCF) hafta başında süresiz greve çıktı. Grevden İsviçre, Almanya, İtalya ve İspanya seferi yapan trenler de etkilendi. Paris ve çevresindeki toplutaşımadan sorumlu RATP’de de süresiz grev, bugün 03.00 itibarıyla başlıyor. Grevlerin demiryolu ulaşımını yarı yarıya azaltması bekleniyor. Fransız basınında grevlere ve etkilerine ilişkin ‘toplutaşımada kara hafta’ şeklinde yorumlar yapılıyor.



Pilotlar da ‘grev’ dedi
Geçen hafta sivil havacılık sendikaları, 2-5 Haziran'da büyük bir greve çıkacaklarını duyurmuştu. Hafta başında, Fransa Ulusal Pilot Sendikası, haziran ayında havacılık sektöründe süresiz grev yapılacağını duyurdu, ancak grevin tam olarak ne zaman başlayacağını belirtmedi. Öte yandan ülkenin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu CGT'nin önderliğinde bir grup, dün Clermont-Ferrand-Aulnat Havalimanı'na çıkan yolları kesti. CGT üyelerine "Gece Ayakta" eylemcileri de destek verirken, yolcular havalimanına ancak yürüyerek ulaşabildi.

Rezervasyonlar düştü
Ülkede, 10 Haziran'da başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası için gelen turistlerin grev dalgasından yoğun şekilde etkileneceği ifade ediliyor. Haziran itibarıyla turizm sezonunu da açan Fransa'da grevler ve benzin kıtlığının, şampiyona için ülkeye gelen turistleri ciddi ölçüde sıkıntıya sokacağı tahmin ediliyor. Dün Otelcilik ve Endüstri Meslekleri Birliği, bu yaz Paris’e yapılan rezervasyonların önceki yaza göre yüzde 20 ila 50 düşüş gösterdiğini duyurmuştu.

‘Tasarı geri çekilsin’
Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.
Tasarının 8 Haziran'da Senato'ya gelmesi bekleniyor. Sendikalar ve emek örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde eylemlerin artarak süreceğini belirtiyor.

Kaynak: Birgun.net