Fransa'da hükümet tarafından hazırlanan 'Esnek çalışma yasa tasarısı'na karşı, halk ayağa kalktı. Yeni yasa tasarısına yönelik Fransa'nın 200 noktasında düzenlenen protestolarda, polis eylemcilere saldırdı.

7 sendika, tasarıya karşı sokağa çıktı. Paris, Marsilya, Nantes şehirlerinde çatışmalar yaşandı. Yetkililere göre 170 bin; Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT'ye göre ise 500 bin kişi protestolarda yer aldı. Nantes'da düzenlenen yürüyüşte ise 25, Marsilya'da ise 57 kişi gözaltına alındı.

124 GÖZALTI, 3'Ü AĞIR 24 POLİS YARALI

İleri Haber'in habere göre, yürüyüşü düzenleyen sendikalar, Paris dışında yürüyüşlere toplam katılımın 500 bin civarında olduğunu ifade etti. Gözaltına alınanların sayısının artacağı tahmin ediliyor. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ülke genelinde 124 gözaltı yapıldığını, üçü ağır 24 polisin yaralandığını söyledi.

Eylemciler, aralarında dünya tiyatrosunun önemli ekollerinden biri ve en eski ulusal tiyatro olan Paris'teki Comedie-Française'in de bulunduğu altı tiyatro binasını işgal etti. Daha çok gençler ve işçilerin işgal ettiği tiyatrolar arasında 1968 Mayıs protestolarında da işgal edilen Odeon Tiyatrosu da bulunuyor. Lille, Bordo, Montpeiller ve Caen'de de benzer eylemler olduğu, işgaller nedeniyle tiyatrolarda oyunların iptal edildiği bildirildi.

"KAZANILMIŞ HAKLARIN ELDEN ALINMASI"

Fransa'da işsizliği düşürme şeklinde hazırlandığı savunulan çalışma yasası tasarısı, sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak değerlendiriliyor.

Tasarıya göre günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailerde 5 kata kadar daha az ödeme yapılacak. Yasa tasarısı, şirket ve işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor.

Tasarıya karşı son 2 ayda 4. kez sokağa çıkan halk, 1 Mayıs'ta da eylem yapacak

Kaynak: Birgun.net