Fransa’da yeni çalışma yasasına yönelik grev dalgası büyüyor. Hükümetin Parlamento’yu devre dışı bırakarak doğrudan Senato’ya gönderdiği çalışma yasasında öngörülen kemer sıkma politikaları ve hak kayıplarına karşı başlatılan grevler büyüyor.

Fransa’da grevler önceki gün ülkedeki 8 petrol rafinerisinin tamamına yayılmıştı. Greve çıkan işçiler tarafından kapatılan rafinerilere erişimin tekrar açılması için polisler rafineri girişlerindeki barikatlara saldırırken işçiler molotof kokteylleriyle saldırılara yanıt verdi. Grevler nedeniyle rafinerilerin petrol arzı yüzde 50 azalmış durumda. Yurttaşların her ihtimale karşı araçlarının deposunu doldurma ve benzin stoklama refleksi nedeniyle ülkedeki bazı istasyonlarda benzin tükenmiş durumda. Ulaştırma Bakanlığı da Fransa’daki 12 bin benzinlikten 2 bin 400’ünde benzin kalmadığını açıkladı.

Nükleer grev!
Nogent-Sur-Seine nükleer santralındaki işçiler de dün greve çıktıklarını duyurdu. Paris’in 100 kilometre kuzeyindeki santralda grevin bugün de devam etmesi bekleniyor. Nükleer santralların çalışma prensibi nedeniyle üretim durdurulduktan sonra tekrar başlaması 5 gün sürebiliyor. Bu santraldaki grevin ardından diğer nükleer santrallardaki işçilerin de greve gitmesi bekleniyor.

720 bine ulaşan üye sayısıyla Fransa’daki beş önemli işçi konfederasyonundan ikincisi CGT (Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu) limanlar, petrol rafinerileri ve demiryollarında grevler ve iş durdurmalarla yeni yasaya direniyor. CGT üyesi Marsilya limanındaki Fos-sur-Mer rafinerisi işçileri de greve çıkarak limanın çalışmasını engelledi.



Euro 2016 da etkilenecek
CGT sendikası şu an devam eden grevlere ek olarak 2 Haziran’dan itibaren yani Euro 2016 Futbol Şampiyonası başlamadan bir hafta önce Paris metro ve yerüstü trenleri ile diğer demiryolu hatlarında haftada iki günden fazla süresiz grevler başlatılacağını açıkladı. Paris’in de içinde yer aldığı Ile de France’taki toplutaşıma araçları 2 Haziran’dan itibaren süresiz greve çıkacak. Grevin özellikle Paris ve çevre banliyölerinde hayatı durma noktasına getireceği tahmin ediliyor. Yasayla, işverenlerin çalışanlarını işten çıkarmaları, çalışma saatlerini arttırmaları kolaylaşacak, günlük 10 saat olan çalışma sınırı 12’ye çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen işçiler işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saatlik çalışma güvencesi azaltılacak ve fazla mesailere ödenen ücretler de azaltılabilecek. Başbakan Manuel Valls yasada ısrarlı olduklarını belirterek “Yeter artık. Bu tür şeyleri görmeye tahammülümüz yok. CGT’ye hükümet çok sert tepki verecek. Bu örgütün kapattığı yerleri açmaya devam edeceğiz” dedi.

***

BELÇİKA’DA 60 BİN KİŞİ POLİSLE ÇATIŞTI

Sendikaların çağrısıyla salı günü Brüksel’de bir araya gelen 60 binden fazla işçi, Belçika’da çalışma sürelerinin uzatılmasını ve emeklilik yaşının yükseltilmesini de içeren yeni kemer sıkma politikalarını protesto etmek için sokağa çıktı. Gösterilere polisin saldırması sonucu, polise taş ve havai fişeklerle karşılık veren protestocularla polis arasında çatışma çıktı. Çıkan çatışma da 20 kişi yaralanırken, 23 protestocu da polis tarafından gözaltına alındı. Getirilmek istenen reformlar arasında maaş zamlarının düşürülmesi, elektrikten alınan vergilerin artırılması, emeklilik yaşının 67’ye çıkarılması ve çalışma süresinin 38 saatten 45 saate çekilmesi de bulunuyor.

Kaynak: Birgun.net