Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada Christiane Taubira'nın istifasını Cumhurbaşkanı François Hollande'a sunduğu ve Hollande'ın da istifayı kabul ettiği duyuruldu. Açıklamada, eski Adalet Bakanı'nın muhalif olduğu anayasa reformunun meclis gündemine taşınacağı vurgulanırken, görüşmeler öncesi Taubira'nın istifası noktasında Hollande ile Taubira'nın görüş birliğine vardıkları aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Hollande'ın adalet reformu ve eşcinsellere evlilik yolunu açan yasada gösterdiği inanç ve azminden dolayı da Taubira'yı takdir ettiği kaydedildi. Eski Adalet Bakanı da istifa sonrası Twitter'dan "Direnmek bazen kalmak, bazen de gitmektir." mesajını paylaştı.

Bugün Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi beklenen anayasa reformu, terör suçundan mahkum olanların vatandaşlık hakları ellerinden alınmasını öngörüyor. Bu anayasa değişikliğine Christiane Taubira karşı çıkıyordu. Ayrıca Kasım ayında Paris'te düzenlenen saldırılar sonrası ilan edilen olağanüstü halin 3 ay daha uzatılmasının da yine mecliste görüşülecek konular arasında yer alması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Hollande'ın Elysee'ye çıktığı Mayıs 2012'den beri Adalet Bakanlığı koltuğundan oturan siyahi bakan Christiane Taubira, görevi boyunca birçok ırkçı saldırının da kurbanı oldu. Son olarak aşırı sağ Minute dergisinin kapağında Taubira'nın resmini kullanarak "Maymun gibi kurnaz Christiane Taubira muzu buldu" ifadelerini kullanması uzun süre konuşulmuştu. (CN)Kaynak: Birgun.net