Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, ülkedeki tesettür mayosu yasaklarına ilişkin, "Bazı belediyelerin aldığı yasak kararları, ötekileştirmeye ve Fransızları birbirine düşürmeye hizmet etmemeli" değerlendirmesini yaptı.

Sputnik'in haberine göre Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve, ülkenin ünlü sahil kenti Cannes'da başlayan burkini yasağının, farklı kentlere sıçraması ve dün Nice'deki bir plajda bir kadının elbiselerinin polis tarafından zorla çıkartılması görüntülerinin ardından Fransa İslam Konseyi (CFCM) yöneticileri ile bir araya geldi. Hem alınan kararlar hem de uygulamada kararlılık ve tarafsızlık olduğu kadar kardeşçe tutumun da gözetilmesi gerektiğini belirten Cazeneuve, görüşmenin ardından gazetecilerin karşısına geçti.

"Bazı belediyelerin aldığı yasak kararları, ötekileştirmeye ve Fransızları birbirine düşürmeye hizmet etmemeli" ifadelerini kullanan Cazeneuve, pazartesi günü, Fransa İslam Vakfı ile İçişleri Bakanlığında bir toplantı yapılacağı bilgisini verdi.
'HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA SUKUNETE İHTİYACIMIZ VAR'

CFCM Başkanı Anouar Kbibech ise ortaya çıkan görüntüler ve yasak kararlarından 'derin üzüntü ve endişe duyduklarını' aktararak uygulamaların Fransa'nın tüm kesimlerinden tepki çektiğini söyledi.
Kbibech, "Bugün özellikle tüm ötekileştirme çabalarından uzak, her zamankinden daha fazla sükunete ve hoşgörüye ihtiyaç var" dedi. Fransa'nın kuzeyinde bir kiliseye düzenlenen saldırı sonrası gündeme gelen ve devlet destekli olarak kurulması planlanan Fransa İslam Vakfı'nın yönetimi ve işleyişi ile ilgili tartışmalar da devam ediyor. Fransa'da birçok belediye, ay başından itibaren sahillerde tesettür mayo giyilmesini, 'toplumsal huzursuzluğa neden olabileceği' gerekçesiyle yasaklamıştı.

Yasak kararı alan belediye sayısının 15'in üzerinde olduğu ifade edilirken karara itirazlar da sürüyor. Fransa Yüksek Mahkemesi, İslamofobi ile Mücadele Derneğinin (CCIF) temyiz başvurusunu yarın değerlendirecek.
Kaynak: Birgun.net