Fransa Başbakanı Manuel Valls, ABD ile AB arasında görüşmeleri devam eden serbest ticaret anlaşmasının iyi yönde gitmediğini belirterek, AB'nin çıkarlarına uymadığı takdirde anlaşmanın sağlanamayacağını söyledi.

Valls, kuzeydeki Belleville- Sur-Mer kentinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bundan sonra AB'nin çıkarlarına uymadığı takdirde hiçbir serbest ticaret anlaşmasınının gerçekleşmemesi gerekir. Avrupa bu konuda katı olmalı. Açıkça söylüyorum anlaşma sağlanamaz. Bu anlaşma iyi yönde gitmiyor" diye konuştu.

Valls ayrıca serbest ticaret anlaşmasının popülist yaklaşımlara neden olacağını ve Fransa ekonomisi açısından kötü sonuçlar doğuracağını vurguladı.

ABD ve AB arasında, 850 milyona varan iki tarafın toplam nüfuslarının yararlanacağı "Geniş serbest ticaret bölgesi" oluşturabilmek için görüşmeler devam ediyor. Fransa, bir anlaşma durumunda tarım sektörünü korumaya alacağını daha önce duyurmuştu.

AB ile ABD arasında devam eden görüşmelerde anlaşmazlıklardan birini de ticari marka ve coğrafyaya dayalı markalaşmış ürünler oluşturuyor. AB tarafı Fransa’nın Camembert veya Roquefort, İtalya’nın Gorgonzola gibi peynirlerini 'yöresel isimleriyle koruma sistemi' taraftarıyken, ABD ticari marka kapsamına alıp korumayı savunuyor. (Sputnik)

Kaynak: Birgun.net