GÜRKAN AKÇAY

Güney Afrika’da ortaya çıkarılan antik insan akrabasına ait fosilleşmiş bir ayak parmağı; insanlığın en az 1.7 milyon yıldır kanser ile savaştığını ortaya koyuyor.
South African Journal of Science’ da yayımlanan çalışmada fosil için, oldukça tehlikeli bir kanser türü olan osteosarkom (habis bir kemik tümörü) işaretleri taşıdığı belirtiliyor. Bu da demek oluyor ki; bütün kanser türleri modern yaşama ait vakalar değil, bazı kanser tetikleyicileri evrimsel geçmişimizde kendine yer edinmiş.

Aynı araştırmacıların yürüttüğü bir başka eş çalışma ise aynı bölgede bir başka kemik tümörü keşfedildiğinin altını çiziyor ve bunun daha da eski olduğunu, yaklaşık 1.98 milyon yıl önceye ait olduğunu ileri sürüyor. Fakat ayak parmağındakinin askine bu tümörün iyi huylu olduğu söyleniyor.

Şimdiye kadar bulunmuş en eski iyi huylu kemik tümörü örneği yaklaşık 120.000 yıl önceye ait bir fosilde keşfedilmişti, ancak bu yeni çalışma ile en eski kaydın yaklaşık 1.98 yıl önceye ait olduğu güncellemesi yapıldı.

Hiçbir tümör belirtisi görülmeyen Mısır’daki mumya çalışmalarına dayanarak kanser hastalığının görece yeni bir hayati risk olduğu fikri benimsenmişti. Fakat görünen o ki; kanser de neredeyse insanlığın kendisi kadar eski bir geçmişe sahip.

Kaynak: Birgun.net