Bursa Oyak Renault fabrikasında hükümetin de müdahalesiyle işyeri temsilciliği seçimlerinin engellenmesi ve 10 işçinin işten atılması bardağı taşıran son damla oldu. Eyleme geçen 4 bin işçi, işten atılan arkadaşlarının geri alınmasını istedi, “Arkadaşım yoksa üretim de yok!” dedi.

Geçen yıl ‘metal fırtına’ olarak bilinen, on binlerce işçinin katıldığı direnişte başı çeken Renault fabrikasında, 5 bin işçinin büyük bölümü Türk Metal Sendikası’ndan istifa etmiş, bu işçilerden 4 bini DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmişti. İşçiler asgari ücrete zam yapılmasının ardından ücretlerine ek zam yapılması ve kendi işyeri temsilcilerini özgürce seçme hakkının tanınması için aylardır işyerlerinde fazla mesaiye kalmama eylemi yapıyordu.

Fabrikada çok az sayıda üyesi kalmasına karşın halen resmi olarak Türk Metal’in yetkili sendika olması, işçilerin tepkisini çekmişti. Küresel Sanayi İşçileri Sendikaları Federasyonu’nun da (IndustriALL) devreye girmesiyle, Renault patronu ile Birleşik Metal-İş Sendikası arasında fiili olarak görüşmeler başladı. Bu görüşmelerde, ‘Sosyal Diyalog Komitesi’ adı altında işçi temsilcilerinin seçilmesi konusunda anlaşma sağlandı ve seçimlerin 29 Şubat’ta yapılacağı duyuruldu.

Hükümet devreye girdi
Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamaya göre, bu gelişmelerden rahatsız olan Türk Metal, AKP hükümetinin sürece müdahil etmesini sağladı. Tam bu dönemde Çalışma Bakanlığı müfettişleri fabrikada çok yönlü denetime başlayarak patronu baskı altına aldı. İddialara göre, günlerce işyerinden çıkmayan müfettişler, işçi seçimlerinin yapılmaması konusunda fikir beyanında bulundu. Ancak, hükümetin sürece müdahalesi bununla da sınırlı kalmadı. Renault yönetimi, Çalışma Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı ve müsteşarlar 16 Şubat’ta gün boyu toplantı yaptı.

İşten atma saldırısı
Bu süre içinde işçilerin Sosyal Diyalog Komitesi seçimlerine katılmaması için çağrı yapan Renault yönetimi, işçileri işten atmakla, cezalandırmakla tehdit etti. Patron, 28 Şubat günü iki vardiyayı iptal ederek üretimi durdurdu. Dünden itibaren de öncü işçilere mesajlar gönderilerek iş akitlerinin feshedildiği bildirildi. Sendikadan yapılan açıklamaya göre, dün itibariyle işten atılan işçi sayısı 10’a ulaştı.

‘Her yer Renault…’
Renault işçilerinin işten atmalara yanıtı eylem oldu. Polisin engellemelerine karşın 5 Mayıs Şubesi’nin önünde toplanan binlerce işçi, “Her yer Renault, her yer direniş” sloganlarıyla fabrikanın önüne yürüyüşe geçti. Fabrikanın önünde açıklama yapan işçiler, işten atılan 10 arkadaşlarının derhal geri alınmasını istedi.

***

Serdaroğlu: Yanlıştan dönün
Birleşik Metal-İş Sendikası yönetimi, basın toplantısı yaparak işten atmaları kınadı. Kendilerine herhangi bir gerekçe gösterilmediğini belirten Genel Başkan Adnan Serdaroğlu, patronu aklıselim davranmaya ve bu yanlıştan dönmeye çağırdı. Serdaroğlu, “Biz arkadaşlarımızla birlikte onların haklarını savunacak her türlü çaba ve mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Kaynak: Birgun.net