HÜSEYİN ŞİMŞEK- [email protected]

Antep Valiliği, Karkamış’ta bulunan Ada bölgesinin özel güvenlik bölgesi kararını beşinci defa uzattı. Erdoğan’ın ‘kırmızı çizgimiz’ dediği Fırat nehrinin batısına Demokratik Suriye Güçleri, Tefrin Barajı üzerinden geçiş yaparken, ‘kırmızı çizgi’nin Türkiye sınırına en yakın yeri olan Ada bölgesindeki sıkı yönetim kararı 15 gün daha uzatıldı.

Taciz ateşleri
Fırat nehrinin doğusundaki Zormağar kasabası YPG’de, batısındaki Cerablus IŞİD’te bulunurken, iki kasabanın ortasında bulunan Ada bölgesi ilk olarak 11 Aralık günü özel güvenlik bölgesi ilan edilmişti. YPG ile IŞİD arasındaki en yakın mesafelerden biri olan bölgede iki taraftan da sık sık taciz ateşleri açılıyor.

Kazılar durdu
Özel güvenlik bölgesi kararına kadar savaşın eşiğinde sürmeye devam eden Karkamış Antik Kent kazı çalışmaları, arkeologların bölgeden uzaklaştırılması ile durduruldu. Mevcut taşocağının çalışmalarına son verilirken, daha önce de mayın temizleme ve duvar örme çalışmaları askıya alınmıştı.

Valilik, 4 Mart’a kadar uzatılan karara gerekçe olarak YPG ile IŞİD arasında yaşanan çatışmaları gösterdi. Karkamış ilçe merkezine 500 metre uzaklıkta bulunan Ada bölgesinin yasak kararında şu ifadelere yer verildi:
“Son günlerde, Suriye sınırında güvenlik durumunu desteklemek ve ayrıca vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak, olası tehdit ve tehlikeleri bertaraf etmek üzere, 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesi gereğince, Köprübatı Hudut Karakolu Fırat Nehri üzerindeki Ada Bölgesinde,19 Şubat 2016 günü saat 13’ten başlayıp diğer gün aynı saate kadar bitecek şekilde 15 gün süre ile Valiliğimizce Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmesine karar verilmiştir.”

Kaynak: Birgun.net