EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye’nin dün sabah saatlerinde Suriye’ye dönük başlattığı Fırat Kalkanı operasyonuna piyasalar sert tepki verdi. Gelişmekte olan piyasalarda yaşanan satış dalgasının da etkisiyle borsa İstanbul yüzde 2,5’luk kayıpla 75 bin 200 seviyelerine kadar düşüş gösterdi. Operasyon lirada da değer kaybına yol açtı. Geçen hafta 2,91 seviyelerine kadar düşen Dolar/TL, dün gün içinde 2,9670’e kadar yükseldi.

Yeni bir belirsizlik daha ekledi
Suriye’ye yapılan operasyon Türkiye ekonomisine dönük endişeleri de artırdı. Yüksek enflasyona rağmen büyümeyi desteklemek adına faizde indirim sürecine devam edilmesinin ardından alınan operasyon kararı Türkiye’yi politik olarak yeni bir belirsizliğe sürüklemiş durumda. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından yabancı yatırımcılar tarafından güvenilirliği darbe alan Türkiye’nin şimdi de Suriye’de ABD’nin mi Rusya’nın mı yanında alacağı konusu dış politikada yeni gerilimler oluşmasına zemin hazırlıyor. Kredi kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu negatif izlemeye almasının ardından Türkiye’nin Suriye’de yeni bir macera içine girmesi, uluslarası alanda Türkiye’nin durumuna dair yeni bir risk olarak eklenmiş durumda.

Dışarıda hava fırtınalı
Öte yandan Suriye’ye operasyon piyasalara satış getirse de söz konusu düşüşü bir dizi dış gelişme de destekliyor. Önceki akşam saatlerinde Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan’ın emniyete ifadeye çağırıldığını ortaya çıkması Güney Afrika Randı’nın dolar karşısında yüzde 4’ün üzerinde değer kaybı yaşamasına yol açtı. Ayrıca ABD’den gelen olumlu ekonomik veriler sonucu Merkez Bankası Fed’in 2016’da faiz artışına gitme ihtimalinin güçlenmesi de gelişen piyasalardan fon çıkışını hızlandırdı. Fed Başkanı Janet Yellen’in yarın Wyoming eyaletindeki Jackson Hole kasabasında yapacağı konuşmada, eylül ayındaki toplantıda faiz artırımını masada tutacak ifadeler kullanmasının beklenmesi de dünyada rüzgârı gelişmekte olan ülkeler için terse çevirmiş durumda.

Ekonomi ayakta kalabilecek mi?
Hükümet için ne kadar hayati olarak görülse de yapılan operasyonun politik ve ekonomik etkilerinin olacağı dünkü demeçlere de yansımış durumda. Türkiye’yi ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in “Türkiye’nin ABD’den daha iyi dostunun olmadığı” yönündeki açıklaması Türkiye’nin Rusya ile yakınlaşmasına karşı verilmiş bir gözdağı olarak yorumlandı. Yüksek cari açık, yüksek enflasyon düşük büyüme sarmalındaki Türkiye’nin darbe girişiminin ardından ‘hâlâ ayakta olduğunu göstermek’ adına Suriye’de giriştiği maceranın ekonomik ve politik sonuçlarını göğüsleyebilip göğüsleyemeyeceğini önümüzdeki süreç gösterecek.

Kaynak: Birgun.net